Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 02. 05.

Szíria elutasítja amerikai hazugságait a vegyi fegyverek bevetésével kapcsolatban

2018. 02. 05.

Szíria külügyminisztériumának egyik forrása határozottan elutasította az Egyesült Államok azon állítását, miszerint a szíriai hadsereg vegyi fegyvereket vetett volna be Damaszkusz közelében egy militáns iszlamista csoport ellen.

A szíriai állami hírügynökség, a SANA szerint egy külügyminisztériumi forrás hangsúlyozta, hogy nem alkalmaztak „szaringázt” a katonai műveletek során a szíriai főváros közelében a közelmúltban.

Jim Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken elmondta, hogy a Fehér Ház aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a militánsokat Szíriában szaringáz bevetésével támadták, ami köztudottan egy halálos idegméreg.

A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta a nyugati kormányok több alkalommal vádolták meg Szíriát, hogy vegyi fegyvereket vet be a militánsok ellen. Damaszkusz tagadta a vádat, és kijelentette, hogy ezzel akarnak a szíriai kormányzati erőkre nagyobb nyomást gyakorolni, és késleltetni Szíria terroristák elleni küzdelmének eredményességét.

Tavaly az Egyesült Államok és európai szövetségesei úgy nyilatkoztak, hogy Szíria, Oroszország és a damaszkuszi kormány egyik szövetségese a terrorizmus elleni küzdelme során vegyi fegyvereket vetett be militánsok ellen Khan Sheikhunban, Idlib tartományban. Moszkva azonnal elutasította a vádakat, mondván, hogy a harci repülőgépek azon a területen valójában egy olyan raktárt bombáztak, amiben a militánsok vegyszereket tároltak.

A szíriai kormány és a szövetséges erők harcműveleteinek köszönhetően sikerült felszabadítani a legtöbb olyan területet, amelyek az elmúlt két év során militánsok irányítása alatt álltak.

Damaszkusz továbbra is állítja, hogy a külföldi kormányok, köztük az Egyesült Államok lobbantották fel a harci lángot Szíriában, miután bizonyos militáns csoportokat fegyverekkel láttak el és harci kiképzésben részesítették őket. A kormány elmondta, hogy ha ez nem bizonyos külföldi államok támogatását szolgálná, akkor a katonaság nem vált volna ilyen pusztító mértékben irányíthatatlanná.

A szíriai hétéves háború során több mint 350 ezer embert öltek meg, az ENSZ becslései szerint.

Orientalista.hu – Vivkamar (Press TV)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑