Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Diplomácia

2018. 04. 15.

Szíria ENSZ nagykövetének támadás előtti beszéde:

2018. 04. 15.

Dr Bashar Al Jaafari Szíria állandó ENSZ nagykövetének a beszéde az ENSZ gyűlés előtt:

“A fenyegetések, amik veszélyeztetik a nemzetközi békét és biztonságot.”

New-York 13/4/2018

Elnök úr,

Először is engedje meg, hogy hazám kormányának a nevében őszinte részvétemet fejezzem ki Algéria kormányának és népének, a tragikus baleset kapcsán, amit egy algériai katonai repülőgép szenvedett, 247 ember életét követelve, akik ezen a gépen utaztak.
Másodsorban engedje meg, hogy üdvözölhessem az ENSZ titkár részvételét ezen a rendkívüli gyűlésen. Köszönöm neki a pontos körültekintését, ami abban nyilvánult meg, hogy másokkal együtt itt ebben a teremben ténylegesen felfogták ennek a rendkívül gyűlésnek a címét. A nemzetközi béke és világ biztonságát fenyegető vádak és hazám meg szövetségesei iránti rágalmak súlyát körültekintve beszélt az imént.

A svéd kollegám mondta, hogy a vegyi fegyver használata háborús bűn. Ez valójában így van és egyet értek vele, hazám kormányával együtt. De nem ért velem egyet kedves kolléga, hogy a háború önmagában is bűn, amit mindenáron meg kellene állítani és tiltani?! Ez lehetne a következő gyűlésünknek is a címe, amit Stockholmban állít ki a béke intézet, remélve azt, hogy a tagállamok új értelmezést nyernek a “Sebri” könyvben egy olyan fejezet alatt, hogy a háború maga is bűntett.

Az Amerikai Egyesült Államok szóvivő kollégája azt mondta, hogy a szíriai vegyi fegyverek, amikkel a szíriai civileket gyilkolták meg több mint 50-szer lettek használva és 200 civil életével végeztek. Elbírják azt képzelni, hogy Szíria kormánya megváltoztatta volna a Szíria elleni nemzetközi terrorista világháborút azáltal, hogy 200 civiltől megszabadul 50 különböző alkalommal a vegyi fegyver használatával?! Ez az állítás egyszerűen ostobaság! Ez a vélemény nem lenne hitelesebb inkább egy Superman vagy Tin-Tin jellegű gyerekmesében? A Fehér Ház stratégiai kutatói tényleg úgy gondolkoznak, hogy egy kormány vegyi fegyvert alkalmaz 50 alkalommal, hogy 200 civillel végezzen?! Ez hogy lehet lehetséges tisztelt uraim?
Hogyan kerülte el eleve az amerikai szóvivő figyelmét az, hogy a saját országa semmisítette meg a szíriai vegyi fegyver készletet a Kib Ray nevű hajón a Földközi-tengerben más norvég és dán hajókkal együtt?! Hogy lehet az, hogy a szakértői nem mondták meg neki, amit Segred Kag mondott el itt mindenkinek ebben a teremben 2014 júniusában, hogy nincs több vegyi fegyver Szíriában?! Hogy lehet bárkinek is a memóriája ennyire rövid?

Tisztelt uraim,

Téved az, aki azt hiszi, hogy a nagy számú nyugati katonai flotta a Földközi-tenger keleti részén, egy nyugati szufi szeretetnek köszönhető Douma rablóbandái iránt, hogy ő rajtuk segítsen – mellesleg elmondanám, hogy ezek a terroristák Szíria nyugati részén lettek kivezetve, hogy Szaúd-Arábiába mehessenek, és onnan Jemenbe használják fel őket vagy más frontokon.
A hatalmas nyugati flotta a Földközi-tenger keleti részén nem a terroristák ellen jött háborúzni, hanem a Szíriai Állam és annak a szövetségesei ellen. Ennek kéne lennie a következő ENSZ biztonsági gyűlés címének.
Az amerikai kolléganőt nem rémisztette meg az, hogy az országa húsz millió gallon “narancssárga ügynök” néven ismert vegyi fegyvert használt Vietnámban 1961-ben, ami 3 millió vietnami halálát és súlyos sérülését okozta. A mai napig évi 400.000 “négyszázezer” fogyatékos gyerek születik a narancssárga ügynök akkori használata miatt Vietnamban? Nem rémisztette meg őt az sem, hogy az országa több ezer szíriait gyilkolt meg Rakkában és sok ezer irakit Falludzsaban tiltott fehér foszforral? Ez, amit önök tettek, nem egy háborús bűntett tisztelt svéd szóvivő?
Felszeretném olvasni önöknek, amit Henderson volt brit hadügyminiszter mondott – most jól figyeljen rám kedves angliai szóvivő, amint az önök volt hadügyminisztere beszélt a hazája és az USA fehér foszfor használatáról Irakban. Idézem: “Az nem logikus, hogy megszálljunk egy országot, Irakot, azzal az indokkal, hogy vegyi fegyvereket keressünk, és ugyan akkor mi vegyi fegyvert vessünk be az ország ellen.” Véget ért az idézet elnök úr.

George Orwell, aki magas irodalmi és etikai pozíciót tölt be nyugaton, azt mondja: “A hazugság és csalás idejében az igazmondás forradalmi tett.”
Az igazság, amit ma meg kell mondani az, hogy három állandó ENSZ tagállam vezeti az egész világot ismét a háború és agresszió szakadékába. Azon tevékenykednek, hogy megakadályozzák ennek a tanácsnak a munkáját a nemzetközi biztonság és béke megóvásában. Ez az alapelv, amit a létrehozó apáink szabtak meg San Francisco-ban 1945 június 26-án. Itt kénytelen vagyok felfrissíteni mindenki emlékezetét azzal, ami a negyedik bekezdésben szerepel az ENSZ második anyagában, amit a bolíviai kollegám is felolvasott: “Az ENSZ tagállamai nem használhatnak a nemzetközi kapcsolatainkban semmilyen fenyegetést az erő alkalmazását illetően bármilyen ország biztonsága vagy szuverenitása, függetlensége ellen. “

Elnök úr,

Az igazság, amit ma ki kell mondani az, hogy ennek a három országnak a múltja a hazugságok és kitalált történetek használatán alapszik, hogy más országokat megszállhassanak, erővel, azért, hogy az országok forrásait elsajátíthassák, államformáikat megdönthessék.

Az igazság, amit ma itt ki kell mondani az, hogy az egész világ, de főleg ez a gyűlés itt, tanúja Irak megszállásának és lerombolásának egy olyan amerikai hazugság nyomán, ami 14 évvel ezelőtt történt. Mindenki a tanúja annak, hogy Franciaország hogyan használta ki ezt a tanácsot, hogy lerombolják Líbiát, a líbiai civilek megvédése címszava alatt, hogy egy egész nemzet jövőjét elpusztítsa csupán azért, mert Franciaország akkori elnöke a saját korrupciós ügyeit akarta elfedni. Ez a történet nagyon hasonlít, mint tudják arra, ami ma is történik. Mindezek ellenére egyes országok továbbra is belemennek ugyan azokba a hazugságokba, amiket ezek az országok terjesztenek, hogy agressziót alkalmazzanak hazám, Szíria ellen.
Isten nyugosztalja azokat a napokat amikor Franciaország még tartotta a degoli politikát és nem vett részt Angliával és Az USA-val az Irak elleni agresszióban.

Az igazság, amit ma ki kell mondani az, hogy a nemzetközi közösség semmit sem tett annak érdekében, hogy ezeknek a meggondolatlanságát leállítása, akik folyton és folyton katasztrófákba juttatják a nemzetközi kapcsolatokat az ENSZ létrehozása óta. Tartok amitől tartok, hogyha a nemzetközi közösség nem tesz valamit ezeknek a vakmerőségük ellen, akkor az minden bizonnyal uraim ezt az egész nemzetközi szervezetet eltérítheti, hasonló módon mint az előző nemzetek szövetségét.

Az igazság, amit ma kikell mondani az az, hogy miután az Egyesült Államok Angliával, Franciaországgal és az eszközeikkel együtt veszítettek a régiónkban, és hiába támogatták mindennel az összes fegyveres terrorszervezetet, ők nem érték el a céljaikat. Ma meg látjuk őket a twitteren büszkélkedve a rakétáik intelligencia szintjével és fejlettségével, kihívva a nemzetközi legitimációt itt ebből a teremből és hadiflottákat küld ki, és repülőket, hogy véghezvigyék azt, amit a terrorista eszközeik által nem sikerült az elmúlt hét év alatt.

Az igazság, amit ma el kell mondani elnök úr az, hogy a szíriai kormány több százezer civilt szabadított fel a Keleti-Ghoutában a fegyveres terrorszervezetek alól, amelyek őket élőpajzsként használtak és fogságban tartottak éveken át. Civileket, akikről a terroristák az ételt és gyógyszersegélyeket eltiltották, miközben otthonaikból, kórházaikból és iskoláikból katonai bázisokat építettek, ahonnan támadásokat indítottak Damaszkusz nyolcmillió civil lakosa ellen.

Az igazság, amit ma el kell mondani az az, hogy néhány vakmerő ember a nemzetközi kapcsolatokat a szakadék felé viszik egy hamis videóra alapozva, amit a terrorista fehér sisakosok készítettek a nyugati titkosszolgálatok utasítására. Az igazság, amit el kell mondani az, hogy ugyanúgy, ahogyan az úgymond nemzetközi koalíció légiereje volt az Iszlám Állam légiereje azért, hogy megakadályozza a Szíriai Arab Hadsereg előrehaladását a terrorszervezet ellen, ugyan úgy a “Fehér Sisakosokból” csinált a nemzetközi koalíció olyan média kart, ami tisztára mossa az Al-Kaidát és annak érdekében cselekszik tényeket hamisítva és manipulálva.

Elnök úr,

A szíriai kormány meghívta a vegyi fegyver tilalmi szervezetet, hogy küldjenek küldöttséget Szíriába fényt deríteni arra, ami valójában történt, és meglátogatni az állítólagos támadás helyszínét Douma városában. Minden könnyítést megadott a csapatnak, hogy befejezze a feladatát pontosan és átlátszóan. Elvileg órákon belül folytatni is fogják a munkájukat. A meghívásunkat magabiztosan tettük, önerőből és diplomáciai tapasztalatból, nem félelemből vagy gyengeségből.
A Szíriai Arab Köztársaság mélyen elítéli ennek a három országnak a kormányát a fenyegetőzésük és az ENSZ szabályzat megszegése miatt, ami a nemzetközi biztonság és békét veszélyezteti.

Elnök úr,

Mindannyiunk, kivéve az Egyesült Államok, Anglia és Franciaország felfogása szerint, az ENSZ biztonsági tanács a felelős szerv a nemzetközi béke és biztonság felügyeletéről, aminek szembe is kéne szállni a nyers erő használat és vadon törvényeivel. Viszont ha egyes tagországok azt látják az ENSZ-ben, hogy csupán a piaci és pénzügyi szabályok szerint működik, avagy az egész egy magán cég, egy “Business”, mint ahogyan azt angolul mondják, vagy csupán egy olcsó reklámfelületnek tartják, amit a hazugságokra és manipulációra építenek, akkor ez a valóság minden mértékben nagy csalódás a világ nemzeteinek jövőjére és elvárasaira nézve. Én itt nem a kereket találom fel újra, hisz a múltunk és kapcsolataink ezekkel az országokkal teli van fájdalommal és keserű tapasztalattal az agresszor politikájuk miatt, amit ma már mindenki ismer.

A sokkoló valóság itt az és egyben a legfontosabb is – amit ma el kell mondani, hogy a többség csendje erre az agresszor politikákra nem amiatt van, hogy egyet is értenek velük, hanem azért, mert tartanak ezeknek az országoknak a gőgjétől, politikai manipulációja és gazdasági nyomásától. Ennek a három országnak a múltja bizonyítja, hogy nem rettenti el őket semmisem attól, hogy megtegyenek bármit, amit akarnak azzal, aki ki meri mondani az igazságot.

Utolsónak engedje meg nekem elnök úr,

Ha ez a három ország azt hiszi vagy gondolja, az USA, Nagy-Britannia és Franciaország, hogy képes minket megtámadni és a mi hatalmunkat megsérteni, akkor mielőttünk nem lesz más, mint az 51-es anyag betartása az ENSZ szabályzatából, ami megengedi nekünk, hogy jogosan megvédjük magunkat. Ez nem fenyegetés. Ez ígéret. Ígéret, hogy mi nem fogjuk megengedni senkinek sem, hogy a mi szuverenitásunk megsértse. Miért mondom én azt, hogy ez ígéret? Azért mondom, mert az amerikai vezér George Washington 200 évvel ezelőtt azt mondta:”Mondjak önöknek uraim egy hangot, ami erősebb az ágyúk hangjánál? Az igazság hangja egy egyesült nemzet szívéből, aki szabadon akar élni.” Véget ért az idézet.

Minálunk Szíriában vannak olyan vezérek és személyek, mint Washington volt és ugyan azt csinálják. Avagy a hazám egységét és biztonságát védik.

Köszönöm.

Orientalista.hu – Szíriai Hírek, Siroi Isi

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑