Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 22.

Szíria és hadserege mellett tartottak szimpátia tüntetést a megszállt Golánon (képek, videó)

2017. 10. 22.

Szíria melletti szolidaritási és szimpátia tüntetést tartottak az Izrael által megszállt Golánon.

A főként szír drúzok lakta fennsíkon Issam Zaher Al-Deen mártírhalált halt tábornok emlékére vonultak fel Majd Al-Shams városban.

A szimpátia tüntetésen a szintén megszállt Galileából is érkeztek küldöttek, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a már hét éve a terroristák ellen harcoló Szíriai Arab Hadsereg mellett.

A felvonuláson a Szíriai Arab Köztársaság és a drúzok zászlaja mellett Dr. Bashar Al-Assad elnök, Issam Zaher Al-Deen tábornok és Sultan Basa Al-Atras a francia gyarmat elleni forradalom vezetőjének portréit vonultatták fel.

Az izraeli biztonsági erők nem mertek beleavatkozni s endezvénybe és messziről elkerülték a megszállt szíriai Majd Al-Shams várost.

.

A Golán-fennsíkot 1967-ben szállta meg Izrael. 1973-as háborúban Szíria egy részét felszabadította. A szír lakosság többsége elmenekült, kivételt képez három települést ahol főként szíriai drúzok élnek.

1981-ben Izrael annektálta a fennsíkot. Ennek ellenére a Nemzetközi Közösség az 1923-as határokat ismeri el. Szíria nem mondott le a területről és az ENSZ-hez fordult. A Biztonsági Tanács 242. és 338. Határozata alapján az izraelieknek ki kell vonulniuk a fennsík teljes területéről és át kell adniuk a területet a Szíriai Arab Köztársaságnak beleértve a Tibériás-tó északkeleti részét is. A stratégiailag kulcsfontosságú terület azért vált ki közel harminc éve vitát, mivel onnan Izrael területét tűz alatt lehet tartani.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑