Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 11. 07.

Szíria: Esély a háborús sérült gyerekeknek

2016. 11. 07.

A hátrányos helyzetű gyerekek sorsa a legnehezebb. Szüleik gyakran elhanyagolják, sőt egyszerűen magukra hagyják őket. A homszi Le Sènevé fejlesztő központ azonban gondoskodik róluk, és naponta 100 sérült gyerekkel foglalkoznak.

Az iszlámista terroristák 2012-ben elfoglalták és megrongálták a Homsz óvárosában álló Le Sènevé (Vad Mustármag) központot. Az intézetet a katolikus Szent Szív Társaság (Sacré Coeur) nővérei működtették. Amikor a szír kormánycsapatok visszavették a várost, a fejlesztőközpont is újra kinyitotta kapuit.

John Eibner, a CSI munkatársa 2016. szeptemberben ellátogatott a Szíria harmadik legnagyobb városában működő gyermekotthonba. „Nagyon jó volt látni, hogy a nővérek milyen odaadással gondoskodnak arról a 40 gyerekről, akik teljesen rájuk vannak bízva. Örülök, hogy a CSI támogathatja elkötelezett tevékenységüket” –állapította meg.
A gyerekek sokat fejlődnek
Samia Jerij apáca nagy körültekintéssel vezeti az intézetet. Legszívesebben még több hátrányos helyzetű „vad mustármagot” befogadna ide: „Fáj a lelkem, amikor valakit helyhiány miatt el kell utasítanunk. De meglátjuk, mit tehetünk.”

A gyerekek és fiatalok többsége down kóros (21-es triszómia), autista vagy lelki sérült.

Az apácák szakszerűen gondoskodnak róluk. A Homsz óvárosában álló központban személyre szabott oktatást is tudnak nyújtani a rászorulóknak, de vannak közös játék-, jellemformáló és sportprogramjaik is. Alapvető céljuk, hogy önálló életvitelre neveljék a gyerekeket. Samia nővér elmondja, hogy a képzés végére legalább 1/3 részben saját maguknak kell biztosítaniuk a létfenntartásukat. De realistának kell lenniük: „Ez természetesen nem megy máról holnapra, és nem is egyszerű itt most munkát találni. Szíria tele van egészséges, de munka nélkül tengődő emberekkel.”

A szülők is támaszra szorulnak

Az intézmény működése egyaránt áldást jelent a gyerekeknek és a szülőknek is, különösen a nehéz időkben. A háború okozta szenvedések és megpróbáltatások miatt az emberek már tűrőképességük határára jutottak. „Több, speciális ellátást igénylő fogyatékos gyereket ide már tudunk fölvenni – panaszolja az apáca. – Nincs több kapacitásunk, nem tudnánk kellő figyelmet és türelmet fordítani rájuk. Néha még akkor is jönnek, ha megmondjuk, hogy ennivalót sem tudunk adni.”

A helyzetet úgy próbálják megoldani, hogy kéthetente úgynevezett „Anyaklubot” szerveznek a gondozott gyerekek anyukáinak. A szülőket itt részletesen tájékoztatják gyermekük helyzetéről, betegségéről, és arról, hogyan bánjanak velük, és kezeljék jobban a helyzetet. Samia nővér számára ők Isten ajándékai, akik sok örömöt okoznak nekik. „Miközben a háború tombolt, mi énekeltünk és táncoltunk velük, odakint meg hullottak Homszra a bombák.”

A tapasztalt vezető ugyanakkor átérzi a szülők aggodalmát és fájdalmait is. A háború fölemésztette minden pénzügyi tartalékukat. Ezért a Le Sènevé központ jelenleg 40 gyermekről tud teljes időben szakszerűen gondoskodni úgy, hogy közben etetik és öltöztetik is őket.

A Sacré Coeur apácák tevékenységének azonban van egy másik fontos oldala is. Egy olyan országban, mint Szíria, ahol a lakosság többsége muzulmán, természetesen az érintett gyerekek nagy része szunnita családokból származik. Egy keresztény igazgatású intézet jó híre pedig gyorsan nagy visszhangra lel a társadalomban. „A muszlim szülők ezért szívesen bízzák gyermekeiket egy neves keresztény intézményre – osztja meg tapasztalatait Samia nővér. – És nálunk találkozhatnak azok az emberek, aki ugyanolyan vagy hasonló gondokkal küzdenek. A vallások közti különbségek elenyésznek. Isten szeretete viszont hatalmas.”

Egy jó munkaadó

A Le Sènevé (Vad Mustármag) központ jelenleg 44 szakembernek biztosít megélhetést, nagy részüknek a Homsz óvárosában álló intézetben. Néhány alkalmazott belső háborús menekültként érkezett ide, akiknek el kellett hagyniuk lerombolt házaikat. Mások a támadásokban elvesztették hozzátartozóikat és egyedül maradtak. A zavaros időkben a katolikus központ nyújtotta biztos állás nyugalmat és lehetőséget ad, hogy saját családjukról is gondoskodjanak.

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑