Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tunézia

2017. 02. 26.

Szíriában harcolt tunéziai fiatalok ezrei térnének haza

2017. 02. 26.

Mohammed Bel Hadj Amor 19 évesen, 2012-ben hagyta el Tunéziát. Szíriát célozta meg, és csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Egyike volt a sok, befolyásolható észak-afrikai fiatalnak, aki a háborús övezetbe utazott. Azt állítja, csak a szíriai embereken akart segíteni.

A harcokban négy barátja is elesett, iszlamista csoportját az első között számolták fel a szíriai kormányerők. Őt bebörtönözték. Édesanyja azt szeretné, ha fia hazatérhetne.

– A fiam ugyanaz az ember, aki korábban is volt. Vissza akar térni Tunéziába. Teljesen összeomlott, amikor megtudta, hogy meghalt az apja. Még olyan fiatal. Vissza akarom kapni a fiamat – zokogja az 50 éves asszony, Rabia Farjallah.

Az anya olykor telefonon kapcsolatba tud lépni fiával. Amor már szabadult Damaszkuszban, de a tunéziai kormány nem engedi a dzsihadisták által kiképzett fiatalok visszatérését. Becslések szerint 3-6 ezer tunéziai állt a szélsőségesek közé.

A szülők hazatérésüket, egy másik széles réteg pedig a terroristának minősülő személyek távol tartását követeli.

– Tökéletesen megértjük a gyermekeiket, fiaikat visszaváró anyák érzéseit. Együtt érzünk velük, de nem állhatunk a terroristák mellé. Azt nem tehetjük meg – mondja el a tunéziai szélsőségesek visszatérése elleni tüntetések főszervezője, Dr. Boutheina Chihi Ezzine.

A családokkal együttműködő, a háborús zónákban, a Külföldön Csapdába Esett Tunéziaiak Egyesületének vezetője óv az általánosítástól.

– Vannak köztük terroristák, és akadnak ártatlanok. Vannak akik csak szíriai iszlamisták oldalán harcoltak. Nem mindenki terrorista, tegyünk köztük különbséget! Mi nem a terroristákat védjük – állítja Mohammed Iqbel.

A tunéziai kormány az Alkotmányra hivatkozik, amely kizárja a külföldön harcolók hazatérését.

Tunéziai ISIS terroristák

– Az Alkotmány 25. cikkelye arról rendelkezik, hogy ezek a személyek nem térhetnek vissza szülőföldjükre, és elveszítik tunéziai állampolgárságukat. Az ügyet súlyának megfelelően, kellő felelősséggel kezeljük, a jogrendszeré a döntő szó ebben a kérdésben – mondta el a tunéziai külügyminisztérium konzuli ügyek főigazgatója, Chafik Hajji.

A mégis hazatérőkre börtön vár. Ugyanakkor nincsenek dokumentumok, ezért nehéz bizonyítani azt, hogy ezek a fiatalok bűncselekményeket követtek el. Igaz, ennek ellenkezőjét is!

– Mi alapján ítéljük el ezeket az embereket? Nem tudhatjuk, mit tettek, követtek-e el bűnt Szíriában. Semmilyen igazolt tény, bizonyíték nincs erről – veti fel a Tunéziai Tanulmányi Központ terrorizmus-kutatója, Ridha Raddaoui.

A hatóságok szerint eddig 800 dzsihadista szivárgott vissza Tunéziába. A kérdés megoldásáig még hosszú társadalmi vitára lehet számítani az egyetlen olyan országban, ahol a 2011-es “arab tavasz” demokratikus berendezkedéssé fejlődött.

Orientalista.hu – Euronews 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑