Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 08. 17.

Szír külügy: Nagy-Britanniától és az USA-tól kaptak vegyi fegyvereket az iszlamisták

2017. 08. 17.

Az ellenzéki fegyveresek által elhagyott fegyverraktárakban talált mérgező anyagok arról tanúskodnak, hogy az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából szállították oda őket – közölte szerdai damaszkuszi sajtótájékoztatóján Faisal Al-Makdad szíriai külügyminiszter-helyettes, aki fotókat mutatott be a raktárakban talált eszközökről.

„A fotókon látható valamennyi különleges eszköz – mérgező anyagokkal töltött kézigránátok és gránátvető-lövedékek – fellelhetők voltak a raktárakban. A felfedezett vegyifegyver-lövedékeket a Federal Laboratories nevű cég állította elő az Egyesült Államok területén. A mérgező anyagok pedig a (brit) Cherming Defence UK és (az amerikai) NonLethal Techonologies termékei”- mondta a miniszterhelyettes.

Makdad szerint a mérgező anyagokat a fegyveresek aleppói, illetve a Damaszkusz keleti elővárosainak felszabadított részeiben találták.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 5. cikke értelmében az irritáló hatású mérgező anyagok használata kizárólag rendzavarás elleni fellépéskor engedélyezett, háborús eszközként tilos bevetni őket.

„Ily módon bizonyossággal állítható, hogy az ”Egyesült Államok és Nagy-Britannia, valamint a térségbeli szövetségeseik a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt megsértve minden segítséget megadnak a szíriai területén tevékenykedő terrorszervezeteknek. A fegyvereseknek nem csupán hagyományos fegyvereket, de tiltott mérgező anyagokat is szállítanak„

– jelentette ki Faisal Makdad.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Makdad sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kijelentette: ez bizonyítja, hogy mennyire, hogyan ragaszkodnak a nemzetközi joghoz és a demokrácia győzelméhez.

”Meggyilkolt gyermekek fotói mögé rejtőzködve mérgező anyagokat szállítanak a terroristáknak – egyszerűen érthetetlen„

– írta a szóvivő Facebook-oldalán a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség szerint.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑