Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Közel-Kelet

2017. 12. 02.

Szíria kiáll Assad mellett – nem folytatják tárgyalásokat a szaúdi háttérrel rendekező iszlamistákkal

2017. 12. 02.

Damaszkusz küldöttsége elhagyta pénteken az ENSZ égisze alatt folytatott genfi béketárgyalásokat, a delegáció vezetője, Bashar Al-Jaaafari szíriai ENSZ-nagykövet pedig utalt arra, hogy nem térnek vissza jövő héten a tárgyalás következő szakaszára.

Az ENSZ csütörtökön jelentette be, hogy a genfi tárgyalások nyolcadik fordulóját kiterjeszti december 15-ig. A világszervezet néhány napos szünetet rendelt el, és jövő hétre írta ki a konferencia folytatását.

A Reuters beszámolója szerint a damaszkuszi delegációt és az iszlamistákat, a Szaúd-Arábia támogatta Tárgyalási Főbizottságot (HNC) sikerült egy tető alá összehozni, de azt már nem tudták elérni, hogy egyszerre egy szobában tárgyaljanak a hat éves szíriai háború lehetséges rendezéséről.

Bashar Al-Jaafari azt vetette az iszlamista HNC szemére, hogy elutasították Bashar Al-Assad szíriai elnök bármilyen szerepvállalását az rendezés folyamatában. Az ENSZ-nagykövet kijelentette:

amíg az ellenzék Rijád “nótáját fújja”, nem lesz előrelépés.

Bírálta az ellenzék – szerinte- “provokatív és felelőtlen” megnyilvánulásait Assad sorsáról. Hozzátette:  Damaszkuszé a döntés, hogy a küldöttség visszatérjen-e Genfbe a béketárgyalások folytatásához. A szíriai kormányküldöttség szombaton utazik vissza Damaszkuszba.

Az ellenzék, amely először érkezett egységesen Genfbe, alapfeltétellé tette a szíriai elnök távozását, amiről a szíriai kormány hallani sem akar.

Bashar Al-Jaafari sajtótájékoztatója:

Jaafari szerint földtől elrugaszkodott dolog feltételeket szabni a politikai realitás fényében Szíriában. Hangsúlyozta,

hogy a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei  állnak győzésre a konfliktusban a “terroristákkal” szemben.

Damaszkusz mindenkit terroristának tart, aki fegyveres harcot folytat a kormány ellen.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különleges megbízottja és a genfi béketárgyalások vezetője korábban maga is megkérte az ellenzéket:

legyen eléggé realista ahhoz, hogy belássa, nem az iszlamisták nyerik meg a háborút.

Naszr Haríri, a HNC vezető tárgyalója pénteken hangsúlyozta: komoly szándékkal utazott Genfbe, hogy közvetlenül tárgyaljon Assad kormányával.

Orientalista.hu – Sinoda MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑