Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 03. 30.

Szíria megfogadja, hogy visszaszerzi a megszállt területeit

2018. 03. 30.

Szíria elhatározta, hogy visszaszerzi az idegen terroristák és ellenséges külföldi hatalmak által megszállt földjeit, jelentette be március 27-én Dr. Bashar Al-Jasafari, az ország állandó ENSZ nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyet a szíriai helyzet miatt hívtak össze.

Al-Dzsafari ezenkívül azzal vádolta Izraelt, Katart, Törökországot, az USA-t, az Egyesült Királyságot és Franciaroszágot, hogy egy “globális terrorista háborút”folytatnak Szíria ellen. A diplomata megjegyezte, hogy Kelet-Ghoua közel áll a teljes felszabaduláshoz és dicsérte a Szíriai Arab Hadsereg erőfeszítéseit és a szövetséges országoktól kapott segítségét.

Al-Jaafari megjegyzései újabb jelei annak, hogy a szíriai kormány határozottan kitart a célkitűzései mellett, hogy helyreállítsa az ország területi egységét és szembeszálljon a határokon betolakodott ellenséges erőkkel.

Ugynazon az ülésen Oroszország állandó ENSZ nagykövete, Vaszilij Nyebenzja elmondta, hogy körülbelül 121 ezer fő polgári személyt menekítettek ki a Damaszkusz tartományi Kelet-Ghouta régióból, amióta február 27-én életbe léptették a nappali tűzszüneti időt.

Március 28-án szíriai polgárok tüntettek a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet ellen a kelet-ghoutai Duma városban, elítélve a militáns csoport nyilvános döntését, hogy visszautasítja a szíriai kormánnyal kötött tűszüneti megállapodást.

A Dzsaish Al-Iszlam és a szíriai-iráni-orosz szövetség közötti tárgyalások még tartanak. Habár egy forrás a Szíriai Arab Hadsereg állományából azt közölte a SouthFront.org katonapolitikai honlap szerkesztőségével, hogy hadsereg és szövetségesei készek, hogy a térségben folytassák a hadműveletet a militánsok ellen, amennyiben eredmény.

Eközben jelentések érkeztek, hogy tárgyalások folynak a Dél-Damaszkuszban maradt militánsok és a Szíriában Szemben Álló Felek Orosz Megbékéltetési Központja képviselői között.

Helyi jelentések alapján orosz katonai tisztségviselők felajánlották a Jaldat, Babbilat és Bejt Szaimot megszállva tartó dzsihádistáknak, hogy fogadják el a szíriai kormánnyal kötendő megbékélési egyezményt vagy az Idleb tartomány területére történő deportálásukat. Ha megegyezés születik, a szíriai-iráni-orosz szövetség további erőforrásokat fog felszabadítani az ISIS-hez hű vahhabita terrorista csoportok felszámolására a Jarmuk menekülttábor térségében.

Március 28-án a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) és a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) továbbra is szilárdan ellenőrzésük alatt tartották Tell Rifaatot a török csapatok és dzsihádista szövetségeseik által megszállt Afrin várostól délre.

Néhány török forrás jelentései ellenére, hogy a török csapatok bevonultak Tell Rifaatba, úgy tűnik, a török csapatok csak a környékét érték el, azután visszavonultak. Helyi források feltételezik, hogy ez a Törökország és a szíriai-iráni-orosz szövetség közötti tárgyalások jele.

A szíriai háborúban szembenálló felek jelenleg megszilárdítják mostanáig elért területi nyereségeiket az országban és felkészülnek a várható következő összecsapásokra, amelyek valószínűleg Idleb tartományban, Daraaban, valamint Kelet-Szíria néhány más körzetében törhetnek ki.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑