Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 08. 14.

Szíria: Ne felejtkezzetek el rólunk!

2016. 08. 14.

Mivel a diplomáciai erőfeszítések totális kudarcba fulladtak, végveszélybe került a régióban a kereszténység léte – közölte csütörtökön (2016. augusztus 4-én) a Kirche in Not katolikus segélyszervezet Münchenben. Már csak 40 ezer keresztény maradt Aleppóban. A 2011-ben kitört háború előtt még 160 ezren éltek itt.

„Aleppo egykor a szíriai kereszténység szimbóluma volt. A polgárháború és az iszlámista terror következtében azonban egyre több keresztény hagyja el a Közel-Keletet” – üzeni Anne-Francoise nővér, az aleppói Sarutlan Kármelita Rend főnöknője. A francia származású apáca egy francia és négy szír társával a külváros egyik kolostorában él. Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a pusztításokról és az állítólagos területfoglalásokról.

„A diplomácia nem működik. Nekünk már csak az ima maradt. Kérjük az Urat, hogy állítsa meg a vérengzést. Az egyetlen igazság az, hogy nap mint nap emberek szenvednek és halnak meg itt.” Az észak-szíriai városban hetek óta elkeseredett harcok dúlnak a kormánycsapatok és a fegyveres csoportok között.

A város a szíriai Aleppo kormányzóság székhelye, amely a közelmúltig 1,9 millió lakosával Damaszkusz után az ország második legnépesebb metropolisza volt.

A hadsereg megpróbálja visszaszorítani a lázadókat, folytatta Anne-Francois. „A harcok itt folynak a közvetlen közelünkben. Gránátok csapódnak be a fejünk fölött. Istennek hála, eddig még nem találtak el bennünket.” Az apácák több menekültcsaládot fogadtak be kolostorukba, de még többre lenne szükség. „Nincs vizünk, sem áramunk, és szünet nélkül folynak a harcok. Ki bírja ki ilyen körülmények között? Csak a legszegényebbek maradnak” – fűzte hozzá a főnöknő.


„Imádkozzatok értünk!”

Bár Anne-Francois nővértársaival állandó életveszélyben van, menekülésre nem is gondolnak. „Nem hagyhatjuk magukra az embereket a pokoli szenvedésben. A jelenlétünk fontos számukra. Az ima erőt és bátorságot önt belénk. Ne feledkezzetek meg rólunk. Szükségünk van az imáitokra és az anyagi segítségetekre” – könyörög a világ keresztényeihez Anne-Francois apáca, az aleppoi Sarutlan Kármelita Rend főnöknője.

A CSI szíriai segélye
A 2011 óta tartó harcok elől eddig több mint 7 millióan menekültek el, ebből mintegy 3 millióan a szomszédos országokba. A CSI Irakban, Törökországban és Szírián belül is támogatja a szír menekülteket. Szíriában 400 – Homszból, Kuszairból, Aleppóból és máshonnan – elűzött menekültcsaládot látunk el élelemmel és gyógyszerekkel. A gyerekek iskolába járhatnak, keresztény szabadidő programokon vehetnek részt, amelyek a nem keresztény gyerekek számára is nyitottak. Köszönjük, hogy támogatod őket!

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑