Cadmus fordítás Cadmus
Kultúra

2017. 05. 03.

Szíria nélkül rendezték meg Budapesten az Arab Kulturális Napokat

2017. 05. 03.

Másodszorra rendezték meg az arab országok kulturális rendezvényét, Szíriát tavaly kizárták idén már meg sem hívták. A vahabita lobbi Budapestig terjed.

Szíria az Arab Liga egyik alapítója, az arab nemzeti öntudtad, az arab kultúra és a kortárs művészetek hazája. Mégis nélküle rendezték meg Budapesten az Arab Kulturális Napokat. A kizárás mögött az Öböl-menti nagykövetségek állnak.

Tavaly rendezék meg először a rendezvényt, de Szíriát már a szervezésből is mellőzték, mondván hogy nincs diplomáciai képviselete Damaszkusznak Budapesten mivel a magyar kormány négy évvel ezelőtt finoman szólva hazazavarta a szír nagykövetet majd az Isztambulban székelő magát szírnek és nemzetinek nevezett iszlamista koalíciót ismerte el a közel-keleti ország hivatalos képviselőjének.

Viszont több arab állam képviselete kiállt a szír részvétel mellett, de az öböl-menti nagykövetségek élükön a szaúdiakkal elfogadhatatlannak tartották, hogy a szírek a saját nemzeti zászlójukkal vonuljanak be a rendezvényre.

Csak az iszlamista FSA nevű fegyveres csoport zászlajának használatával járult volna hozzá a vahabita nagykövetség, hogy Szíria is képviselje magát a rendezvények. A szírek ezt megtagadták, a szaúdiak nyomására ezért kizárták őket.

Idén már nem volt ennyire bonyolult a helyzet. Egyszerűen el sem hívták a szíreket.

A szírek nélkül megrendezett Arab Kulturális Napokról a Turizmus Online közölt egy rövid beszámolót:

A Pesti Vigadóban ünnepélyes keretek között megnyitották az Arab Kulturális Napokat. Az estén beszédet mondott Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke és Marie Antoinette Sedin Palesztina nagykövetasszonya is. Mindketten kihangsúlyozták az arab kultúra fennmaradásának fontosságát.

Az Arab Kulturális Napok megnyitóján Marie Antoinette Sedin elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok atrocitás érte az arab kulturális örökséget, ezért még fontosabb, hogy összefogjanak a megmaradásáért. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az összefogás a terrorizmus ellen is.

Kiemelte, hogy Palesztina helyzetének rendezése nélkül nem lehet hosszantartó béke a térségben. Jeruzsálemet a béke városának tartja, ami az emberiség bölcsője is egyben. Köszönetet mondott, amiért Magyarország az első országok egyike volt, mely igyekezett megőrizni a gazdasági és kulturális kapcsolatokat az arab térséggel.

A köszöntő után elmondta, hogy a különböző arab országok standjain megkóstolhatják a vendégek a trandicionális ételeket, italokat és május 3-án, az est folyatásaként több előadást, divatbemutatót és zenei műsorokat is láthatnak majd az oda látogatók.

A nagykövetasszony után Kövér László mondott beszédet a rendezvényen, ahol elmondta, reméli az Arab Kulturális Napok rendszeresen megrendezésre kerülhet majd minden évben, ezzel is erősítve az arab-magyar kapcsolatokat.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ezen országok különbözőek mégis a nyelv, a kultúra és a hagyományok összekötik őket. Ő is hangsúlyozta, hogy a fegyveres konfliktusoknak gyorsan véget kell vetni. Kövér László ezután jelképes ajándékot kapott a Palesztin nagykövetasszonytól, ezzel kifejezve hálájukat.

A beszédek után palesztin táncos műsort nézhettek meg a vendégek illetve megnyitották a standokat és a vacsorát is.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑