Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2022. 05. 31.

Szíria: Orosz katonák helyett a perzsák jönnek

2022. 05. 31.

II. Abdalláh jordán király szerint Oroszország kivonulása Dél-Szíriából olyan hatalmi vákuumot teremtett, amelyet Irán és szövetségesei fognak betölteni, és csak remélni tudja, hogy az Iránnal folytatott párbeszédnek pozitív hatása lesz a szíriai béke helyreállítására – nyilatkozta az uralkodó az amerikai Közel-keleti Médiakutató Intézet (MEMRI) TV-csatornája által közzétett interjújában.

A hasemita királyi udvar YouTube csatornájára is feltöltött videóban II. Abdalláh jordán királlyal H. R. McMaster nyugalmazott amerikai tábornok, Donald Trump korábbi elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (2017-2018) készített interjút a kaliforniai Stanford Egyetem Hoover Intézetének “Battlegrounds” (Csataterek) című beszélgetős sorozatában.

Amikor McMaster tábornok az Irán által jelentett térségbeli fenyegetésről kérdezte beszélgetőpartnerét, az 1982-ben az oxfordi Pembroke College-ban közel-keleti tanulmányokat, 1987-ben pedig a washingtoni Georgetown Egyetemen nemzetközi kapcsolatok tanulmányokat folytató jordán uralkodó azt válaszolta: számos biztonsági kihívással néznek szembe a Közel-Keleten, annak ellenére, hogy folyamatos a párbeszéd Irán, a Perzsa (Arab)-öböl menti országok és Szaúd-Arábia között.

II. Abdalláh kifejtette, hogy a jordán határt rendszeresen megtámadják, és az orosz katonai erők kivonulása Dél-Szíriából “olyan hatalmi vákuumot teremtett, amelyet Irán és szövetségesei fognak betölteni. Sajnos ez a (jordán-szír) határ menti biztonsági helyzet romlásához vezethet”.

A jordán király hozzátette: csak remélni tudja, hogy az Iránnal folytatott amerikai és arab párbeszédnek pozitív hatása lesz a szíriai béke helyreállítására, de “ennek jelenleg nyomát sem látom a terepen”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑