Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2016. 05. 09.

Szíria: Sára nővér fényt gyújt az ország sötétjében

2016. 05. 09.

A háború szaggatta Szíriában is bimbózik a remény. Sára nővér, a CSI partnere csapatával a menekülteken – köztük Ayashán – segít, hogy visszanyerjék az életbe vetett hitüket.

A Földközi-tenger szíriai partvidékét eddig nem sújtották a háború pusztításai. Sára nővér (biztonsági okokból álneveket használunk) csapatával évek óta az ide vetődött menekülteket támogatja. Nekik mindenre szükségük van. Az apáca tanszereket és iskolai oktatást biztosít 900 gyereknek, a nyári táborban pedig több mint 100 fiatalt tudnak fogadni. Szakértő önkéntesekből álló segítői bátorítják a gyerekeket, és örömöt csalnak az arcukra a nehéz időkben.

Álruhában menekült az iszlámisták elől

Ayasha Idlibből, Maria pedig Aleppóból érkezett. Mindketten hálásak a nekik nyújtott segítségért, ami új reménnyel tölti el őket. Mindkét keresztény nő még jóval a légitámadások megkezdése előtt hagyta el a szülővárosát.

A 39 éves Ayasha jól élt Idlibben. „Mérnökként dolgoztam és soha nem zaklattak a hitem miatt.”

Amikor az al-Nuszra Front 2015 tavaszán elözönlötte Idlibet, döbbenten tapasztalta, hogy milyen sok lakó örül az iszlámistáknak. „Rizzsel dobálták őket, mintha csak esküvőn lennének.” Ezzel egyidőben számos helyi – keresztények és muszlimok egyaránt – fejvesztve hagyta el a várost. A keresztények közül szinte csak az öregek maradtak. Aki nem ment el, azt halállal fenyegették, ha nem tér át az iszlámra.

A helyzet annyira veszélyessé vált, hogy Ayasha sem maradhatott tovább. „Egy táskába raktam a ruháimat, letéptem a nyakamból a keresztet, és a mobilomból kitöröltem az összes vallásos képet.” A nő muzulmán szomszédaitól kapott egy hidzsábot (fejkendő). Remélte, így majd nem ismerik föl, hogy keresztény.

Két kilométert kellett megtennie a buszmegállóig. Ez maga volt a pokol. „Az út tele volt lefejezett emberek holttestével, főleg kormánykatonákéval. Nekik a torkukat is elvágták” – emlékszik vissza ma is borzongva Ayasha. Aztán jött egy busz, ami két másik fiatalasszonnyal Tartúsz tartományba vitte őket.

A 39 éves nő ott fölkeresett egy plébánost, akitől megkapta Sára nővér címét. Ayasha ma is hálás ezért. „Az apáca befogadott a kolostorába, ahol nemcsak egy szobát kaptam, hanem ruhát és némi pénzt is. De a legfontosabb az, hogy megvigasztalt. Ez számított a legtöbbet. Őszintén mondom, nem tudom, mit tettem volna nélküle.”

„A segítségnyújtás kereszténységünk lényege”

Maria Aleppóban nőtt föl, majd tanárnő lett. Amikor kitört a háború, el kellett hagynia szülővárosát. Családjával a tengerpartra menekültek. Amikor ott meghallották Sára nővér nevét, nem késlekedtek tovább. „Csatlakoztam az önkéntesekhez. Anyagi segítséget nyújtunk az elűzötteknek, és tanítjuk őket. Hétvégenként pedig programokat szervezünk a gyerekeknek” – meséli a tanárnő lelkesen.

De honnan merít erőt mindehhez? „A keresztény önkéntességnek nálunk Aleppóban évtizedes hagyományai vannak” – jegyzi meg csöndesen. Minden templomnak saját önkéntes csoportja, árvaháza vagy idősotthona van. „Tízéves korom óta végzem ezt a tevékenységet. Már az életem részévé vált” – mondja eltökélten. A meneküléstől holtfáradt Maria így volt képes mégis másokon segíteni. Boldog, hogy részt vehet Sára nővér csapatában. „Már több mint három éve vagyok itt, és addig maradok, míg szükség van rám. Mert egy kereszténynek gondoskodnia kell a szenvedőkről.”

A CSI Szíriában

 • A CSI támogatja az arám Sára nővért és csapatát, hogy segíthessenek a szülőföldjükről elűzött nincstelen családokon.
 • A szenvedők pénzügyi segélyt és iskolai oktatást kapnak biztonságos körülmények között.
 • A CSI élelmiszer- és gyógyszersegélyeket oszt a menekülteknek és átvállalja a sürgősségi orvosi ellátás költségeit.
 • Biztosítjuk a menekültgyerekek taníttatását. Azoknak, akik nem tudták befejezni a tanévüket, angol és francia nyelvoktatást nyújtunk.
 • Keresztény szabadidő és békéltető programokat szervezünk a keresztény és muzulmán menekültgyerekeknek.
 • A traumatizált – keresztény és muzulmán – gyerekek szakszerű lelki segélyben részesülnek.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑