Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 09. 04.

Szíria segít a válságban lévő Libanonnak

2021. 09. 04.

A szíriai kormány kész segíteni Bejrútnak, és engedélyezte, hogy területén haladjon át a Libanon által arab országokból importált gáz és áram – mondta el egy magas rangú libanoni tisztségviselő szombaton, azt követően, hogy tíz év után először látogatott Damaszkuszba libanoni miniszteri küldöttség.

A gazdasági és belpolitikai válságban lévő Libanonban üzemanyag- és áramhiány bénítja meg a mindennapi életet.

Az Egyesült Államok rendkívüli engedélyével Libanon Szírián keresztül próbál gázhoz jutni Egyiptomból, illetve áramot szerezni Jordániából. Washington engedélyére azért volt szükség, mert a damaszkuszi kormányt szankciókkal sújtották.

A libanoni miniszteri küldöttség szombaton Damaszkuszban találkozott a szíriai diplomácia vezetőjével, Fejszál Mekdaddal, és az energiaügyi tárcát irányító Basszam Tohmével.
Miután a damaszkuszi kormány jelezte, hogy kész segíteni szomszédjának, a felek közös munkacsoport létrehozásáról egyeztek meg a technikai részletek megtárgyalása érdekében – tájékoztatott a nyilatkozó libanoni tisztségviselő.

A háború sújtotta Szíria infrastruktúrája jelentős károkat szenvedett, és felújításra szorul, mielőtt lehetővé válna a szállítás.

A bejrúti delegációt Zejna Akkar, a libanoni ügyvivő kormány miniszterelnök-helyettese, az ország külügyminisztere vezette. Tagja volt még Gázi Vazni pénzügyminiszter, Rajmond Gadzsar energiaügyi miniszter és Abbász Ibrahim, a libanoni hírszerzés vezetője.

Tíz év után először került sor hivatalos libanoni látogatásra Szíriában. A bejrúti kormány a szíriai háború 2011-es kezdete óta megosztott abban a kérdésben, hogy milyen viszonyt ápoljon Damaszkusszal.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑