Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2019. 02. 07.

Szíria szabadulna a nyugati harcosoktól

2019. 02. 07.

Az Iszlám Állam kalifátusának összeomlásával egyre több dzsihadista kerül fogságba. A kurd hatóságok hazaküldenék a növekvő számú, külföldi állampolgárságú szélsőségest, állításuk szerint azonban a nyugati országok mindent megtesznek, hogy kibújjanak a felelősségük alól.

Az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd–arab ernyőszervezet közel ezer, az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető szélsőségest, illetve azok családtagjait ejtette foglyul az elmúlt hetek offenzívái során, akik között rengeteg a külföldi állampolgár. A szíriai kurd auto­nóm régió egyik vezetője a Deutsche Welle című német hírportálnak arról számolt be, hogy a katonai felszabadító akciók eredményeként a fogságban lévő szélsőségesek száma folyamatosan nő, a harcosok közül pedig többen is nagyon veszélyesek, arra viszont a régióban nincs kapacitás, hogy megfelelően kezeljék az iszlamistákat, illetve rehabilitálják feleségeiket és gyermekeiket.

Éppen ezért többször is figyelmeztették azokat az európai országokat, ahonnan sok radikális iszlamista utazott Irakba és Szíriába, hogy a kurd régió instabil helyzete vagy egy esetleges török offenzíva arra kényszerítheti őket, hogy szabadon engedjék a külföldi – a nemzetközi közösségre nézve komoly fenyegetést jelentő – dzsihadistákat.

Megoldásként az szolgálna, ha az európai országok hazaszállítanák a szélsőséges állampolgáraikat, a kurdok azonban most azt mondják, az érintett nyugati államok igyekeznek kibújni az őket terhelő felelősség alól, mivel tartanak az ezzel járó politikai felelősségtől. A szélsőségek között van több tucat német állampolgár is, Berlin azonban nem mutat hajlandóságot a hazaszállításukra – tudatták a kurd hatóságok.

Franciaország azonban már tárgyal a kurd hatóságokkal a szélsőségesek hazaszállításáról. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábban azt mondta, minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a potenciálisan veszélyes személyek menekülését vagy szétszóródását.

Csapdába esett európaiak

Körülbelül harmincezer külföldi harcos utazhatott Szíriába és Irakba a nyugati hírszerző ügynökségek szerint – emlékeztet a Deutsche Welle című német hírportál. Noha közülük több ezren meghaltak a közel-keleti harcokban, még mindig sok európai tartózkodik a térségben. A német belügyminisztérium adatai szerint az országból körülbelül ezren csatlakozhattak az Iszlám Államhoz vagy más terrorszervezethez; egyharmaduk már visszatért és börtönbüntetését tölti, csaknem háromszáz nő és gyermek azonban még mindig Szíriában vagy Irakban van, a gyermekek többsége ráadásul három év alatti, vagyis a térségben születtek. A tárca arról tájékoztatott: a biztonsági helyzet és a diplomáciai kapcsolatok hiánya miatt nem tud segítséget nyújtani a német állampolgárságú fogvatartottaknak.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑