Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2020. 03. 02.

Betörték Erdogan pajzsát a hazájukat védő harcos szír katonák (videó)

2020. 03. 02.

Az Orosz Fegyveres Erők és légierő támogatása nélkül a Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta vagy pontosabban ismét felszabadította Szarakeb várost a török hadsereg és a csatlós iszlamista csoportok megszállása alól.

Ma reggel óta a közösségi mediumokat elárasztották a harcokban részt vett szír katonák szelfi képei ami Szarakeb város központjában készültek. A képek mellé szöveges üzenteket írtak az iszlamistáknak kigúnyolva a pár nappal ezelőtti posztjaikat, amikor is bevették a várost és azt üzenték, hogy ez csak a kezdet volt.

Hetek óta fenyegetőzött Erdogan török elnök, hogy lerohanja a szíriai csapatok állásait abban az esetben, ha a szír katonák nem vonulnak ki Idleb tartomány újonnan felszabadított területeiről.   Három napja iszlamista csoportok ellentámadásba lendültek és ismét megszállták Szarakeb várost.

Erdogan ultimátuma február végén járt le, a török elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy ne avatkozzon be az eljövendő hadműveletbe. Ezek után a török haderők megindították a Tavasz Pajzsa névre hallgató hadműveletüket. Az orosz szárazföldi hadsereg és légierő valóban nem indított támadásokat az előrenyomuló iszlamista csoportok és a török hadsereg ellen. Elemzők szerint az orosz hadsereg csütörtökig biztosan nem fog részt venni semmilyen katonai akcióba. Moszkva kivárja a három nap múlva esedékes Putyin-Erdogan találkozó eredményét és annak tükrében fogja megtenni a következő lépéseket.

A török hadműveletnek nagyobb volt a média hangja mit a valós katonai eredménye. A Szíriai Arab Hadsereg a védekezés helyett támadásba lendült Idleb tartományban, annak ellenére, hogy a Tavasz Pajzsa Hadművelet megindításával egy időben Dél-Szíriában újabb fegyveres konfliktus robbant ki.

Szíria Szarakeb 2020.03.02.

 Ötszáz kilométerre, délre a jordán határ mentén Daraa tartományban több száz iszlamista alvósejt indított gerillatámadásokat a szíriai katonák ellenőrző pontjai ellen. Egy öngyilkos merénylő Damaszkuszhoz közeli Jaramana városban felrobbantotta magát, amibe egy keresztény diák vesztette életét.

A szíriai hadsereg gyorsan reagált az eseményekre. Megerősítette a Damaszkuszba vezető főutak ellenőrzését. Dél-Szíriába csapatokat küldött felkutatni és likvidálni az iszlamista csoportok maradványait. Idlebben ellentámadásba lendült és két nap alatt visszafoglalta Szarakebot a török hadsereg és az iszlamista csoportoktól. A stratégiailag fontos város az M5-ös autópálya mentén fekszik, ami összeköti Szíria két legnagyobb városát, Damaszkuszt és Aleppot.

سراقب بقبضة رجال الله تم السحق

#سراقب بقبضة رجال اللهتم سحق العدو

Közzétette: ‎جبلة بحروجبل‎ – 2020. március 1., vasárnap

Ezzel a történelmileg is fontos győzelemmel a Szíriai Arab Hadsereg bebizonyította, hogy Oroszország támogatása nélkül is képes katonai sikereket elérni és felszabadítani újabb területeket.

Orientalista.hu – Kassab Adonis

Az Orientalista.hu haditudósításait a frontvonalon harcoló szíriai katonák által közölt információk alapján szerkeszti.

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑