Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 04. 29.

Szíria támogatja Magyarország migrációs politikáját

2018. 04. 29.

Magyarország döntése a szíriai kórház építésének finanszírozásáról, és az Európai Unióhoz intézett felhívása, miszerint, ahelyett, hogy a migrációt ösztönöznék, építsék végre újjá a háború sújtotta országot, a szíriai kormány részéről is támogatásra talált, damaszkuszi kormányzati források szerint.

 A szíriai kormány támogatja Magyarország álláspontját a migránsválság kezelésével és lezárásával kapcsolatban, mondta a szíriai külügyminisztérium egyik forrása csütörtökön a Sputnik news-nak.

 “Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot a szíriai menekültek hazatérését segítő erőfeszítéseiben, ugyanis, ahelyett, hogy Szíriát szankciókkal destabilizálná, és arra bátorítaná a szíriaiakat, hogy meneküljenek Európába, ahogy azt az EU tette, Magyarország arra törekszik, hogy a szíriai menekültek végre hazatérhessenek otthonukba — mondta a Sputniknak az anonimitást kérő külügyminisztériumi forrás.

Közleményében, továbbá, felszólította az EU-t és az Egyesült Államokat, hogy szüntessék meg a Szíriával szembeni gazdasági szankciókat, melyek rendkívüli mértékben fokozzák a gazdasági zűrzavart, és jelentősen súlyosbítják az életkörülményeket az országban.

 Amikor arról kérdezték, mit gondol Magyarország bevándorlás ellenes politikájáról, azt válaszolta, hogy mindenkinek joga van szabadon eldöntenie, ki léphet be és ki telepedhet le az országában.

 „Az, hogy a magyar kormány kiket enged be országába, az, az ország szuverén döntése, ahogy egyébként ennek eldöntésére, bármely másik nemzet is jogosult. Még Szíriában is, annak ellenére, hogy továbbra is befogadunk menekülteket, például Szudánból, saját szabályaink és előírásaink alapján tesszük ezt, illegális határok áthágása nélkül.”

 Magyarország 5 millió euró értékben kórházat fog építeni Szíriában, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, szerdán, az Európai Unió és az ENSZ által Szíria megsegítésére szervezett Brüsszeli Donorkonferencián.

 Reménye szerint, egy ilyen jellegű pénzügyi támogatás hosszú távú megoldást fog nyújtani a migráns válságra.

  A szíriai helyzet és annak rendezése nem választható el az Európát sújtó migrációs válságtól abból a szempontból, hogy a térségben zajló konfliktusok jelentik annak egyik legfőbb okát. ” – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az április 25-i sajtótájékoztatón.

 “Az Európai Unió migrációs politikája alapvető irányváltást igényel. Ahelyett, hogy az unió arra biztatná az embereket, hogy Európába jöjjenek, a kiváltó okok megszüntetésére kell fókuszálni, és odavinni a segítséget, ahol arra szükség van, annak érdekében, hogy az emberek otthon vagy otthonuk közelében maradhassanak. “- hangsúlyozta a miniszter.

 Ahogy a szíriai hadsereg folytatja a terrorista enklávék felszámolását és az általuk megszállt területek visszafoglalását, úgy a szíriai kormány a háború utáni országos rekonstrukció előkészítésén és a szükséges feltételek megteremtésén dolgozik, hogy a szíriaiak végre hazatérhessenek Európából és a Szíriával szomszédos országokból, főként Jordániából, Törökországból és Libanonból.

 Az Egyesült Államok és számos uniós tagállam azt javasolta, hogy csak akkor szüntessék meg a Szíria elleni gazdasági szankciókat, és nyújtsanak pénzügyi támogatást Szíria számára, ha Bashar al-Asszad elnök lemond tisztségéről.

 Assad elnök azonban nem hajlandó megengedni, hogy külső erők diktálják vagy befolyásolják a szíriai politikát, szerinte, az ő jövőjét kizárólag a “szavazódoboz” determinálhatja.

Orientalista.hu – Vivkamar, Sputniknews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑