Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 12.

Szíria – Ukrajna: Vészjósló kapcsolat

2015. 08. 12.

Shaun Walker brit újságíró júniusban látogatott Ukrajnába, hogy rávilágítson az ország keleti részén lévő helyzetre. Benyomásait egy cikkben jelentette meg a The Guardian hasábján.

Valójában Walker nem mondott semmi újat az álmuzulmán zászlóaljakkal kapcsolatban, melyek az ukrán rezsim oldalán álló erőkkel harcolnak együtt. Ő csak újra megerősítette azt a tényt, hogy szoros kapcsolat áll fenn az ukrán nacionalistákkal és ezen zászlóaljak között a közös ellenség, azaz Oroszország elleni küzdelemben.

A Dzhokhar Dudayev és Sheikh Mansour zászlóaljak tavaly tavasszal érkeztek Ukrajna. Az egységeket főleg külföldi állampolgárok alkotják, akik elsősorban az Európai Unió tagországaiból származnak. A hatályos ukrán törvények szerint is az ún. «(ál)muzulmán zászlóaljak» illegális fegyveres alakulatok. Az ő harcosaik bűnözők «akik bűnözői csoportban együttműködve követnek el előre megfontolt gyilkosságokat».

A törvénytelenség eluralkodott az elméletileg jogállamnak számító Ukrajnában, és ez volt a fő oka, hogy az emberek elkezdtek lázadni a rendszer ellen a Donbassban, Ukrajna keleti részén, ahol addigra a fegyveres csoportok tombolása napi gyakorlattá vált és már egyáltalán nem számított szokatlan jelenségnek. A fegyveres ál-iszlamisták bandáját hivatalosan Dzhokhar Dudayev Nemzetközi Békefenntartó Zászlóaljnak nevezik.

Dánia volt az első ország, ahol bejelentették az ál-muzulmán zászlóalj megalakulását. A szervezet célja, hogy Ukrajna területén állomásozva terrorista háborút vívjon Oroszország ellen. A közleményüket erről 2014. március elején állították ki, egy héttel a kijevi puccs után. A egység létrehozását az úgynevezett Szabad Kaukázus nevű szervezet kezdeményezte, amely 2014. március 3-án bejelentette, hogy teljes mellszélességgel kiáll az Euromaidan és az új ukrán kormány mellett. Felszólított «minden demokratikus országot a Földön, hogy egyesítsék erőiket a gonosz orosz birodalom ellen». A zászlóaljat Isa Munayev vezette, aki egyben a Szabad Kaukázus szervezet feje volt. A terrorista vezér azt mondta, «az Orosz Föderáció minden ellensége automatikusan a barátom.

Isa Munayev meghalt a debalcevei csatában 2015. februárjában. A 34 éves Adam Osmayev, egy olajbizniszben meggazdagodott gazdag ember fia lépett Munayev helyére a halálát követően. Munayevet Dániából küldték harcolni a “gonosz orosz birodalom” ellen. Osmayev-nek viszont Nagy-Britannia szolgált indulási alapként. A Dzhokhar Dudayev jelenlegi parancsnoka sokáig (1994-2001) ott élt. Graham Phillips azt írta, hogy Osmayev-et «fel kell helyezni a körözött terroristák listájára az Egyesült Királyságban.

De Nagy-Britannia nem teszi ezt meg. Lehet, hogy a briteknek szükségük van rá saját céljaikhoz. Graham Phillips szerint Osmayev az ukrajnai Odesszába hamis útlevéllel utazott 2012-ben. Janukovics elnöksége alatt elfogták, mert terrorista tevékenységben vett részt. Az új ukrán elnök kiszabadította őt 2014 novemberében. A saját szavai szerint, szabadon engedték a börtönből tavaly év végén, hogy «egy-két napon belül» a debalcevei harcok tűzvonalába érjen.

Adam Osmayev azt mondta Shaun Walker-nek, hogy megpróbálja rávenni a csecseneket, hogy eljöjjenek Szíriából harcolni (a becslések szerint 200-1000 csecsen harcol ott a kormányellenes erők soraiban). «Ha az ukránok megfelelő feltételeket alakítanának ki, helyette idejönnének». A «megfelelő feltételek» megteremtése folyamatban van.

Walker szerint a Sheikh Mansur zászlóalj még nyíltabban áll ki az Iszlám vallás eltorzítása mellett. A parancsnok, akit csak úgy hívnak «Muszlim», nem rejteni el azt a tényt, hogy az észak-kaukázusi terrorista földalatti mozgalomhoz tartozott, amely számos szörnyű terrortámadást hajtott végre, például az Nord-Ost színház ostromát 2002 októberében Moszkvában, vagy a beszláni iskolai mészárlást 2004 szeptemberében. A parancsnok azt mondta, kétszer lépte át a határt Ukrajna és Lengyelország között illegálisan, amikor elment, hogy találkozzon Munayevvel.

Napjainkban a Sheikh Mansur zászlóalj soraiban már olyan fegyveresek vannak, akik harci tapasztalatokkal bírnak Szíriából, ahol a kormány ellen harcoltak. Ez pedig a Szíria-Ukrajna kapcsolatot baljósabbá teszi. A fegyveresek igazi terrort szabadítottak Szíriában az emberekre, az ott élő síitákra, szunnitákra, keresztényekre stb., nem kímélve egy vallást és etnikumot sem. Az embereket élve elégettek, keresztre feszítették, levágták a fejüket … A világ szemet huny felette, hogy egy nemzetet és ősi kultúrákat döntenek romba.

A Szíria-Ukrajna kapcsolatra nem derül fény még, de sok ok van azt feltételezni, hogy ez egy nagy projekt része. Az ukrán rezsim összegyűjtött valamennyi emberiség elleni büntettet elkövető szélsőséges fegyverest a világ minden sarkából: terroristákat, bűnözőket, ultra-nacionalistákat, rasszistákat, neonácikat és álmuzulmán szervezeteket. És ez csak a kezdet…

Orientalista.hu – (strategic-culture, perisanews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑