Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2019. 01. 24.

Szíria vatikáni nunciusa: Végveszélyben vannak a szír keresztények

2019. 01. 24.

Szíriát barbár erőszak öntötte el, az arab tavasz jeges téllé változott – mondta a Damaszkuszból érkező Mario Zenari bíboros. A katolikus egyház szíriai nunciusa budapesti előadásában beszélt a szír gyermekek szenvedéseiről, illetve a magyar kormány által is támogatott kórházak fontosságáról.  Az S4C.News tudósítását olvashatják.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadáson jelen volt Michael August Blume apostoli nuncius, Erdő Péter bíboros, prímás, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Ternyák Csaba egri érsek, valamint Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök is.

Az eseményt Fodor György prorektor dékán nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt években az egyetem legalább tizenöt alkalommal adhatott lehetőséget a közel-keleti egyházi vezetőknek, hogy tanúságot tegyenek az üldözött keresztények sorsáról. Fodor György szerint megtisztelő az egyetem számára, hogy közvetíthette a keresztények helyzetét.

Beituna beitukom, azaz: a mi házunk a ti házatok

– zárta köszöntőjét a rektorhelyettes.

Nem a mi feladatunk igazságot tenni, a mi feladatunk a segítségnyújtás

Orbán Balázs felidézte, hogy korábban mélyebben foglalkozott a migráció kérdésével, ami ma Európa egyik, ha nem a legnagyobb problémája. Végigjárva a Közel-Keletet, Észak-Afrikát és a Szubszahara térségek konfliktusos területeit, az államtitkár arra a következtetésre jutott, hogy amikor nagyhatalmak állampolgárai eljutnak egy válságrégiókba, ott egyfajta birodalmi igazságszolgáltatás tudatában akarják megoldani a konfliktusokat.

Ez általában több problémát okoz, mint amennyit megold – mondta Orbán Balázs.

Az államtitkár szerint a magyar politika ezzel szöges ellentétben áll. Magyarország, mint egy kis ország, nem képes és nem is tudja egyedül megoldani a helyi problémákat.

Ezzel szemben, amikor a magyarok elkezdték körbejárni a válságtérségeket, megállapodtunk abba, hogy nekünk nem tisztünk igazságot szolgáltatni, konfliktusokat feloldani, gyarló emberként nincs jogunk igazságot szolgáltatni.

Orbán Balázs államtitkár szerint ugyanakkor a magyarok felismerték, hogy a térségben vannak barátaink, nekik pedig nem geopolitikai érdekek miatt kell segíteni, hanem mert ők a testvéreink és emberi értelemben vett szövetségeseink. Mint mondta,

az elmúlt három évben a magyar gazdasági és politikai elit felismerte ezt a természetes együvé tartozást azokkal a népekkel, akik a Közel-Keleten és a Szubszaharai térségben keresztényként élnek és szükséget szenvednek, jóval nagyobb szükséget, mint mi.

Saját filozófiánk mentén az üldözöttekért

Azbej Tristan méltatta a Szíriából érkező Mario Zenari bíboros alázatos szolgálatát és misszióját, amit tett és tesz mind a mai napig a szír népért.

Zenari bíboros többször is felhívást intézett a nemzetközi közösséghez, kérve, vizsgálják ki az erőszakos cselekmények hátterét és derítsék ki az igazságot a lakosság ellen bevetett kémiai fegyverek használatáról. Okkal ostorozta a nemzetközi közösséget, hogy nem tudják megállítani az eseményeket és elbuknak.

Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint korunk gazdasági és humanitárius válsága, ami összefügg a migrációval, egy nagy kihívás, amivel nemzedékünknek szembe kell néznie. Úgy látja, a magyar kormánnyal ellentétben a nyugati vezetők nem a helyes választ adták a problémára.

A nyugati kormányok a migrációt kezdték el támogatni. Meghívták azokat az embereket, akiknek a szülőföldjükön van a helye és ott kellene boldogulniuk, hogy jöjjenek oda, ahol más emberek élnek történelmileg és nincs garantálva, hogy a közös, békés együttélés megoldható. Magyarország erre más választ adott – mondta.

Az államtitkár szerint a magyar kormány politikája a helyben maradást, annak támogatását preferálja. A magyar kormány ezért hozta létre a keresztényüldözéssel foglalkozó államtitkárságot és indította útjára a Magyarország Segít, vagyis a Hungary Helps programot. Szerinte ez erkölcsi kötelességünk, mivel elsősorban keresztény nemzet vagyunk, és a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás.

A magyar filozófia az, hogy ne a bajt hozzuk Európába, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a baj van – mondta Azbej Tristan.

A cikk folytatását ITT olvashatják.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑