Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 06. 12.

Szíriában élő testvéreikért aggódnak a palesztin drúzok

2015. 06. 12.

Aggódnak Szíriában élő testvéreikért az izraeli drúzok a belső fegyveres konfliktus és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet előrenyomulása miatt, és készek fegyvert fogni is értük – derül ki a The Jerusalem Post című, angol nyelvű izraeli újság pénteki jelentéséből.

“Aggódunk a szíriai drúzokért, és követeljük, hogy a világ ne álljon tétlenül!“- mondta a lapnak Dzsaber Hamúd, az izraeli drúzok képviselője.

A Galileában lévő Szadzsúr települést vezető Dzsaber Hamúd (aki az izraeli drúz és cserkesz tanács vezetője is) kijelentette, hogy ha felfegyverzik a drúzokat, akkor képesek az önvédelemre, sőt akár azt is megakadályozni, hogy az Iszlám Állam eljusson Jordánia és Izrael határához. – írta az MTI.

A drúzok békeszeretőek, de meg is tudják védeni magukat. Azonban ehhez eszközökre van szükségük, és nem csak késekre és fejszékre”– mondta Hamúd a lapnak, hozzátéve, hogy népének tagjai egységesen kiállnak szíriai testvéreikért.

Bashar Al-Assad szíriai elnök egységei az utóbbi hetekben meggyengültek a drúzok lakta térségben, így az izraeli határ mellett lévő Hader falunál is.

Maufak Tárik sejk, az a palesztin drúzok vezetője nemrégiben azt közölte a The Jerusalem Posttal, felkérték Izrael és az Egyesült Államok kormányát, hogy akadályozzák meg testvéreik katasztrófáját a határ túloldalán, Szíriában.

“Kérjük, hogy az amerikaiak támadják meg ezen a területen az Iszlám Államot, ahogy máshol is tették” – mondta Tárik.

A palesztin drúzok kétségbeesett kérésére sem Izrael sem az Egyesült Államok nem reagált.

Az 1967 óta   Izrael   által megszállt szíriai Golán-fennsíkon élő drúzok vezetője, Ajman Abu-Dzsabal csütörtökön bejelentette, hogy hamarosan tüntetést tartanak népük támogatásának érdekében.

A fennsíkon élő drúzok azt kifogásolják, hogy az izraeli hadsereg együtt működik és segiti a terrorista Nuszra Frontot.

Egy a neve elhallgatását kérő drúz vezető szerint,” Napi szinten akár több tucat sebesült terroristák fogadnak a Golán-fennsíkon felállított izraeli kórháztáborokban. Az izraeli hadsereg felderítő egységei biztosítsák a terroristák határ átkeléseit és mozgásait  szír területeken.”

A déli Al-Swejda tartomány lakossága többségében a drúz vallást követi. Az  elmúlt időszakban a jordán és izraeli támogatást élvező Nuszra Front és a Szíriai Szabad Hadsereg több drúz települést támadott meg és üldözte el a lakóit.

2012 óta a drúzok megalakították saját önvédelmi egységüket a déli tartományban a Szíriai Szocialista Nemzeti Párttal (SSNP) közösen védik a településeket.

article-2310944-1958854A000005DC-832_634x426

Szíriai drúzok tüntetése

A Nuszra Front a szíriai drúzokat mészárolja  Idleb tartományban

A szélsőséges terrorszervezet legfőbb célpontjai a vallási és etnikai kisebbségekhez tartozó közösségek. Az általuk elfoglalt területeken mindennaposak a kisebbségek elleni atrocitások.

A szíriai SANA hírügynökség tudósítása szerint a napokban a  Nuszra Front által megszállt Kalb Louzeh és Karbabiza városokban több mint harminc drúzt végeztek ki, majd kifosztották a áldozatok otthonait.

Az Ahrar Al-Shamhoz tartozó takfiristák három drúz vallási vezetőt és két asszonynak a fejét vágták le majd a holttestüket megbecstelenítették Jabal Al-Samak községben. A  törk határhoz közeli falu lakosainak végig kellett nézni a kivégzéseket. A szervezet így állt bosszút mert a környéken lakók megelégelték a terrorszervezetek tevékenységeit, fegyvert fogtak ellenük és öt terroristák megöltek.

Az egy  hónapja elfoglalt Jish Al-Shougur városban több mint 200 emberrel végeztek, az áldozatok többsége asszony és gyermek volt. A két terrorszervezet Törökországból kapja a folyamatos fegyverellátást és a kiképzett terroristák ezreit is.

A főként Szíriában, Libanonban, Izraelben , Palesztinában és Jordániában élő drúz egyistenhívő vallási közösség az iszlám síita ágából alakult ki a tizenegyedik században. Tanaik egy része állítólag még saját népük számára is titkos, csak a drúz bölcsek ismerik teljes egészében. Hitük sok tekintetben szemben áll az iszlámmal, például csak egy feleségük lehet, és hisznek a lélekvándorlásban.

Orientalista.hu – Sinoda

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑