Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2019. 01. 22.

Szíriában tér vissza a Blackwater?

2019. 01. 22.

Ezt javasolta ugyanis a republikánus Fox Newsban a korábbi haditengerészeti kommandós és milliárdos vállalkozó Erik Prince. A konzervatív családból származó vállalkozó alapítója és tulajdonosa volt a Blackwater néven ismert és sokak szerint hírhedt katonai magánbiztonsági vállalatnak (PMC). Most Szíriában folytatná, amit Irakban abbahagyott.

Erik Prince családja igencsak befolyásos, hiszen a jelenlegi Trump-kormányzatban találjuk testvérét, Betsy DeVos-t, aki az Egyesült Államok oktatási minisztere. DeVos férje sokáig az Amway nevű MLM-cég vezetője volt. Betsy és Erik apja alapította évtizedekkel ezelőtt a Prince Corporationt. A család a Forbes szerint három évvel ezelőtt a 88. leggazdagabb volt Amerikában.

A Blackwater vezetője azután adta nyilatkozatát, hogy Donald Trump a Szíriában állomásozó amerikai csapatok (már csak egyre lassúbb) kivonását bejelentette. Irakban is hasonló folyamat játszódott le, ugyanis a “zsoldosokat” politikailag sokkal kifizetődöbb zűrös helyre küldeni. Életükkel nem is szokás annyira elszámolni, mint amikor amerikai katonák halnak meg, hiszen sok esetben nem is biztos, hogy amerikai származásúak a blackwateresek, hanem mondjuk ukránok, peruiak, vagy más országból érkeztek.

Azonban az ilyen vállalatok tevékenysége sokszor mégis kényes helyzetet eredményez, ugyanis a Blackwater embereivel is többször előfordult, hogy ok nélkül iraki civilekre lőttek. Irakban pedig nem lehetett őket elítélni Paul Bremernek köszönhetően, aki a megszálló erők vezetőjeként gyakorlatilag törvények felett álló státuszt adott a PMC-knek. Végül a Blackwatert (később a rossz hírnév miatt Academi-t) kitiltották Irakból.

“Az amerikai történelem tele van a köz- és a magánszféra partnerségével olyan helyeken, ahol a magánszektor kitöltheti azokat az űröket, amelyek úgy képződtek, hogy a költséges hadsereg nem tud jelen lenni” – idézi Prince Fox Newsnak adott nyilatkozatát a Haaretz.

Kolumbiában is hasonló stratégia működött, amikor a helyi erők kiképzését, felkészítését nem az amerikai katonák, hanem magánvállalkozók végezték amerikai kormányzati megbízás alapján – mondta a Forbesnak korábban Mark Carcain, a befolyásos amerikai think tank, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete vezető tanácsadója.

A Haaretzben megjelent cikk megemlíti, hogy az amerikai fegyvermagazin, a Recoil friss számában a Blackwater egész oldalas hirdetést tett közzé: “Jövőnk!” felirattal.

Alfahír – Samu Tamás Gergő

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑