Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 28.

Szíriai ellenzék: Mégis kell az orosz segítség, de azért dzsihádot is meghirdettük ellenük

2015. 10. 28.

A „mérsékelt ellenzék” elfogadná az Moszkva segítségét a terrorizmus elleni harchoz, de egyben a dzsihádot is meghirdette az orosz hadsereg ellen.

A nyugat támogatását élvező Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) nevű szervezet mégsem zárkózik el teljesen az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov által felajánlott katonai segítségnyújtástól.

Issam AL-Rays az FSA szóvivője a BBC-nek adott interjújában közölte:” Mi nem utasítottuk el az orosz felajánlást. Mi azt mondtuk, hogy az oroszok hagyjanak fel a légitámadásokkal, amiket a katonai bázisaink ellen hajtanak végre. Jelenleg nekünk nincs szükségünk a segítségükre. A jövőt illetően tárgyalhatunk az esetleges együttműködésről.”

Az orosz légierő egy hónapja kezdte el a Szíriában tevékenykedő terrorszervezetek, mint például az Iszlám Állam és az Al-Kaida kötődésű Nuszra Front bázisainak bombázását. Más szervezet ellen nem hajtott végre katonai akciót az orosz légierő, ezt több orosz diplomata is megerősítette.

Szövetségben a terroristákkal

Bár az FSA tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne az Al-Kaidával vagy az Iszlám Állammal, ennek ellenére a számos alkalommal hajtottak végre közös katonai hadműveleteket Szíria területén.

Észak-nyugat Szíriában az elmúlt fél évben török támogatással a Nuszra Front és az FSA közös hadművelet során elfoglalta Idleb és Hama tartomány jelentős részét. Dél-Szíriában az izraeli segítség mellett szintén a Nuszra Fronttal közösen harcolnak a kormányerők ellen.

Az elmúlt években viszont az FSA befolyása szinte a minimálisra csökkent. Valójában alig birtokolják az ország 3-4%-át. A szervezet katonái és tisztjeinek többsége a náluk is szélsőségesebb szervezetekbe igazolták át. A Nuszra Front és a szövetséges terrorszervezetek csak azért hagyták meg a Szíriai Szabad Hadsereget, mert a nyugati államok elismerik, fegyverrel támogatják és biztosítsák nekik az anyagi és humán erőforrásokat.  Ezek a támogatások amint Szíria területére érkeznek rendszerint egyből a Nuszra Fronthoz vagy valamelyik szervezethez kerülnek.

.

Dzsihád az oroszok ellen

A dél-szíriai tartományokban (Kunejtira, Daraa, Swejda, Damaszkusz, Rif Damaszkusz) működő huszonnégy fegyveres csoport megalakította a Déli Hadsereget, ami a Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) kötelékén belül folytatja dzsihádot.

A helyi szinten „kis királyok” által megalapított szövetség között szerepel a Ahrar Houran Brigád, Negyedik lövész Brigád, Haza Mártírjai Brigád, Dél katonája Brigád, Al-Moaatasem Brigád, 96. Gyalogos Brigád, Horan Oroszlánjai Brigád, Al-Farouk Brigád, Ababil Houran Birgád, Tafasz Mártírjai Brigád, Dél Lovagjai Brigád és számos kisebb csoport.

A hangzatos nevek mögött, helyi bandákról van szó, akik kihasználva a jelenlegi körülményeket, fegyvereket vásároltak és terrorban tartják a lakosságot. Váltságdíjakból és az általuk kivetett adókból tartják fent magukat.

A közös közleményükben céljuknak tűzték ki a damaszkuszi kormány megbuktatását, illetve háborút hirdettek az oroszok ellen is.

Az FSA déli szárnya elítéli az orosz légierő támadásait, de az Egyesült Államok és szövetségeseinek a katonai akciót nem ellenzi.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑