Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2023. 03. 16.

Szíriai elnök: Damaszkusz elismeri Oroszország új határait

2023. 03. 16.

Damaszkusz elismeri Oroszország új határait az elcsatolt donyecki, luhanszki, herszoni és a zaporizzsjai területekkel – közölte Bashar Al-Assad szíriai elnök a RIA Novosztyinak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Assad, akit szerdán fogadott a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnök, a szóban forgó régiókat történelmileg orosz területeknek nevezte, amelyek mintegy száz éve, Lenin idején kerültek Ukrajnához, és amelyeken ma orosz állampolgárok élnek.

Közölte egyenlőre bizonyíték még nincs de várható, hogy az Egyesült Államok iszlamista terroristákat fog átdobni Szíriából Ukrajnába az Oroszország elleni harchoz. Felhívta a figyelmet: az interneten megjelent videók tanúsága szerint ilyenek már vannak a hadszíntéren.

Assad szerint Damaszkusznak arra viszont van bizonyítéka, hogy a szíriai el-Tanfban lévő amerikai bázison terroristákat képeznek ki.

Másfelől ha szíriai önkéntesek jelentkeznének az Ukrajna elleni harcra, akkor azt nem a szíriai állam nevében tennék, és Damaszkusznak nem volna róla tudomása, mert közvetlenül az orosz hatóságokhoz fordulnának – mondta.

Egyébiránt állítása szerint nem aggasztja, hogy Ukrajnából esetleg fegyverek szivárognak át a szíriai iszlamista erőkhöz, mert ezek az erők annyi közvetlen támogatást kapnak a NATO-országoktól, hogy ahhoz képest ez a mennyiség eltörpülne.

Assad úgy vélekedett, hogy a harmadik világháború már folyik, de a korábbi világháborúktól eltérő formában. Támogatásáról biztosította a szíriai orosz katonai jelenlét kiterjesztését, ha ezt Moszkva akarja. Mint mondta, ebben a kérdésben mind politikai, mind katonai értelemben nézetazonosság van a felek között, de katonai értelemben a kérdés most nem került napirendre.

Kifejezte abbéli reményét, hogy az orosz jelenlét fennmarad az országában, és nem korlátozódik csupán a terrorizmus elleni küzdelemre, mert fontos szerepe van a nemzetközi erőegyensúlyban.

Oroszország 2015 óta légibázist üzemeltett Hmejmímben, Tartuszban pedig egy haditengerészeti műszaki bázist.

“A szíriai nép több okból is nagy lelkesedéssel támogatja Oroszországot. Egyrészt a szolidaritás miatt. Másrészt van egy globálisabb szemlélete ennek a (ukrajnai) háborúnak: ez a háború kezdi el megváltoztatni a világ (eddigi) egyensúlyát, Szíria, Irak és sok más ország szenvedésének egy részét ugyanis az egypólusú világ okozta” – mondta Assad.

A legtöbb szíriai győzelmet kíván Oroszországnak a (ukrajnai) “különleges hadműveletben”, mert azt követően “egy új világ fog kialakulni – egy biztonságosabb és békésebb világ” – tette hozzá.

A szíriai elnök nemzetközi koalíció létrehozását sürgette az amerikai “hegemóniával” szembeni ellenálláshoz. Ennek potenciális tagjaiként a BRICS országcsoport tagjait (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-afrikai Köztársaság) és általában azokat az államokat nevezte meg, amelyek folyamatosan távolodnak Washingtontól, elvesztették a hitüket benne, és úgy érzik, hogy veszélyt jelent a stabiliás számára.

Assad az interjúban ismételten köszönetet mondott Putyinnak a szíriai földrengés utáni kárenyhítéshez nyújtott orosz támogatásért.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑