Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 12. 04.

Szíriai hadi helyzet december elején

2018. 12. 04.

Az elmúlt hónapban a szíriai háború frontvonalai keveset változtak a térképen annak ellenére, hogy heves harcok dúlnak az ország számos pontján.

A legszámottevőbb változások Dél-Szíriában történtek novemberben, amikor a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei felszabadították a vulkanikus kőzetekkel borított Al-Szafa egész térségét az Iszlám Állam (ISIS/Daesh/IS) nevű terrorista entitás uralma alól

Al-Szafa térségének felszabadítása után a Szíriai Arab Hadsereg hozzáfogott csapatai visszatelepítéséhez Idleb, Lattakia és Hama tartományok kijelölt körzeteibe.

A mostani áttelepítések közvetlen oka a Szocsiban kötött megállapodás összeomlása, amelyet több érintett fél többször megsértett.

Közben Délkelet-Szíriában, az USA szponzorálta úgynevezett “Szíriai Demokratikus Erők (SDF) újra átvették a kezdeményezést Deir Ezzor tartomány keleti részén, amikor a milíciáik az “Iszlám Állam” nevű terrorszervezet erőssége, Hadzsin felé közelednek.

Az SDF-nek a közeljövőben bőven lesz tennivalója, mert a török támogatást élvező militáns frakciók a “Szabad Szír Hadseregből” (FSA) korábbi szövetségesük a Kurd Népi Védelmi Bizottságok (YPG) által ellenőrzött területek ellen fordultak.

A török támogatást élvező dzsihádista csoportok különösen Aleppo tartomány északkeleti részén és Rakka tartomány török határ felőli részén gyülekeznek.

A török Muszlim Testvériségi rezsim ezeken a területeken fel akarja számolni az SDF és a YPG milíciáit, mert terrorszervezeteknek tartja kurd vezetésű csoportokat.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  almasdarnews.com

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑