Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 03. 01.

Szíriai konfliktus: Görögország megvétózta a törököket a NATO-ban

2020. 03. 01.

Görögország NATO képviselete megvétózta azt a nyilatkozatot, mely Ankarát támogatta volna az után, hogy a törökök 33 katonát veszítettek egy támadás során Szíriában.

Nikos Dendias görög külügyminiszter utasította a képviselet tagjait, hogy éljenek a vétó jogával, ha a NATO közös nyilatkozata nem tartalmazza a görög javaslatot a 2016 márciusi EU és Törökország között létrejött, migránsokkal és bevándorlókkal kapcsolatos egyezmény alkalmazása során.

A görögök követelését több ország is elutasította, köztük az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok és Franciaország.

Korábban Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter kérte a tagországoktól a politikai egyeztetést a Washingtoni Egyezmény 4.cikkelye értelmében, mely lehetőséget biztosít a NATO tagországai számára, hogy segítséget kérjenek biztonsági, vagy pedig a területi épségüket érintő kérdésekben.

Ankara kifejezetten azt kérte a tagállamoktól, hogy segítséget nyújtsanak neki a légvédelem és a hírszerzés területén, az Idleb kormányzóságban kialakult harcok miatt.

A török hadsereg ugyanis egy szíriai légitámadás során 33 katonát veszített Idleb kormányzóság területén. Az orosz katonai források azonban megerősítették, hogy a szíriai légierő kifejezetten a Hayat Tahrir Al-Sham terrorszervezet állásait támadta. Azonban úgy tűnik, hogy Törökország közvetlenül katonai támogatást is nyújt a terrorista csoportnak, hiszen katonái a terroristák állásaiban voltak a légitámadás idején.

Törökország tehát azt kéri a NATO-tól, hogy támogassák a katonai műveleteit, mellyel egy terror szervezet tevékenységet segíti Szíriában, ahol ráadásul idegen megszállóként van jelen.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑