Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 04. 12.

Szíriai püspök, ferencesek és az amerikai püspökök az amerikai támadás ellen

2017. 04. 12.

Európa a tárgyalások azonnali újrakezdésének elősegítésén munkálkodik Szíriában. Így fogalmazott a francia, német és olasz elnök, míg a Közel-Keleten növekszik a feszültség az amerikai bombázás után, amely április 6-án éjszaka ért egy szíriai légi bázist Homs közelében, az ország közepén. 6 katona és 9 civil életét vesztette a támadásban.

Erről a bázisról indultak – a feltételezések szerint – azok a repülőgépek, amelyek kémiai fegyvereket használtak Idlib tartományban. Ennek következtében 72 személy, közöttük 30 gyermek halt meg. Oroszország Asszad szíriai elnököt támogatja, míg London és Izrael az Egyesült Államok mellett állt ki a történteket követően.

Abou Khazen szíriai püspök a Fides missziós hírügynökségnek nyilatkozva aggasztónak nevezte a helyzetet és megdöbbentőnek a gyorsaságot, amellyel elhatározták és megvalósították az amerikai támadást.

Az erőszak megállítása a nemzetközi közösség feladata

Assisiben P. Mauro Gambetti ferences, a szent konvent kusztosa nyilatkozatot adott ki az amerikai támadást követően. „Háború van, öldöklés öldöklést követ. A háború a gonosz arca. Az erőszak megállítása a nemzetközi közösség feladata. Mindannyiunk feladata. Védelmezni kell az emberi életeket és biztosítani a humanitárius segélyeket. Assisiből az ima könyörgése száll fel mindazokért, akik ebben a pillanatban szenvednek. Azt kérjük, hogy a béke érvei kerüljenek előtérbe.”

A szíriaiaknak politikai megoldásra van szükségük

Az amerikai püspöki konferencia közleményben ítéli el a kémiai fegyverek használatát. Ferenc pápa felhívását idézik, hogy a békét a párbeszéd és a kiengesztelődés által kell megteremteni Szíriában. Hangsúlyozzák, hogy a szíriaiaknak politikai megoldásra van szükségük.

Arra kérik az amerikai kormányt, hogy fáradhatatlanul működjön együtt más kormányokkal a tűzszünet, a komoly tárgyalások elindítása, a nem részre hajló humanitárius segítségnyújtás érdekében. Továbbá arra buzdítanak, hogy befogadó társadalmat kell építeni Szíriában, amely védelmezi az állampolgárok jogait, beleértve a keresztényekét és más kisebbségekét is.

Ferenc pápa korábbi felhívását idézik: „Arra buzdítom a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden erőfeszítést a békére irányuló világos javaslatok előmozdítására késlekedés nélkül, valamint a párbeszéden és a tárgyaláson alapuló béke érdekében, amely minden szíriai ember javát képviseli.

Tegyenek meg mindent a humanitárius segítségnyújtás terén azokért, akik megsérültek ebben a szörnyű konfliktusban, különösen is azokért, akiket menekülésre kényszerítettek és a környező országokban találtak menedékre.”

Az amerikai püspökök végül Szűz Mária, a Béke Királynője közbenjárását kérik, hogy a humanitárius tevékenység és a békeépítés Jézus Krisztus irgalmas szeretetéből merítsen erőt.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑