Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2016. 10. 27.

Szudán: 22 év rabszolgaságban

2016. 10. 27.

Az 55 éves Alieny Dut Uguom életének több mint harmadát rabszolgaságban töltötte. „Tulajdonosánál” csak annak gyermekei bántak kegyetlenebbül vele, akik lőfegyverrel súlyosan megsebesítették. Alieny 2016. január 27. óta ismét szabad ember.

„1994-ig boldogan éltünk a családommal Dél-Szudánban. Emlékszem még a szüleimmel eltöltött csodálatos napokra. Boldogok voltunk. De hirtelen föltűntek a baggara arab lovasok, és bekerítették a falunkat. Pánikba estem, de sikerült a kecskékkel az erdőbe menekülnöm. De az arabok hamarosan utánunk jöttek. A kecskékkel együtt engem is elfogtak, durván lökdöstek és noszogattak, hogy velük menjek.

Aki elfáradt, azt megölték

Sok dinka társamat is elhajtották a falunkból. Gyalogolnunk kellett, miközben az arabok lovon tereltek minket. A baggarák különösen kegyetlenek voltak, és nem ismertek könyörületet. Az egyik dinka férfi annyira elfáradt, hogy alig tudott járni. Őt a szemünk láttára bestiális módon megölték. Aztán minket is megfenyegettek, hogy ugyanerre a sorsa jutunk, ha úgy teszünk, mint az a férfi. Kifosztották a parasztudvarokat, és elhajtották a kecskéket és a teheneket.

Tíz napon át meneteltünk, mire Észak-Szudánba értünk. Nagyon kimerítő tíz nap volt ez, amit csak azért tudtam túlélni, mert eltitkoltam a fáradságomat. Enni épp csak az arabok ételmaradékából jutott.
Amikor megérkeztünk, azonnal eladtak rabszolgának egy Hesszian Ali nevű férfinak, akinek négy felesége, és rengeteg gyereke volt.

Családon belüli erőszak

22 évig tartott a rabszolgaságom: naponta takarítottam, vizet hordtam a tóból, és a kecskékre vigyáztam. Amikor csak szusszanni mertem, a gazdám bottal vert, és kiabált: »Te néger rabszolga, neked értünk kell dolgoznod!« Muszlim nőként kellett élnem, és ramadánkor böjtölnöm kellett.

Egy napon egyedül maradtam Hesszian gyermekeivel. A két nagyobbik fia olyan furcsán méregetett, hogy arra gondoltam: »Te szegény öreg rabnő, ezek szexet akarnak!« Megpróbáltam elmagyarázni nekik, hogy én jóval idősebb vagyok az anyjuknál, és nem szexelhetek velük. Erre nagyon mérgesek lettek, és megbilincseltek. Valahonnan elővettek egy puskát, és meglőtték a lábamat meg a kezemet. A golyó súlyosan megsebesített, és széttépte a bal hüvelykujjamat.

A sebesülésem ellenére Hesszian egyáltalán nem engedte, hogy pihenjek. A leszakadt ujjam ellenére is ugyanúgy dolgoznom kellett.

Arab megmentő

Több mint két évtizedig tartó gyötrelem után gondolni sem mertem volna, hogy az életem még valaha jobbra fordul. 2016. január végén megtudtam, hogy egy Omán nevű rabszolga-felszabadító érkezett a környékünkre. Az első adandó alkalommal hozzá menekültem, és arra kértem, hogy vigyen vissza Dél-Szudánba. Omán azonnal igent mondott, és a többi rabszolgával hazahozott minket a szülőföldünkre.

Nagyon hálás vagyok, hogy újra szabad emberként élhetek a hazámban. De tudom, hogy Észak-Szudánban még nagyon sok Dél-Szudánból elhurcolt dinka rabszolga van. Remélem, és imádkozom azért, hogy mind kiszabaduljanak.”

Orientalista.hu – CSI-Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑