Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2015. 04. 28.

Szudán: 94%-al a jelenlegi elnök nyerte a választást

2015. 04. 28.

A szudáni Legfelsőbb Választási Bizottság tegnap kihirdette az elnöki választás eredményét amiben Omar Al-Bashir regnáló elnök toronymagasan nyert.

Szudáni elnöki választás

A 13 millió 126 ezer választásra jogosult szudáni közül, csak 6 millió 91 ezer ember járult az urnákhoz, vagyis a felnőtt állampolgárok 46,4%-a ment el szavazni. Omar Al-Basir a szavazatok 94%-át szerezte meg ez több mint 5,25 millió szavazatot jelent. Az ellenzéki Fadl Al-Sayed Aaisa Shaib alig kapott 80 ezer szavazatot ami 1,43 %-ot jelent. Az országban 6911 szavazókörben majdnem 11 ezer választási bizottság felügyelete a szavazást.

 

Nyugati kritika ellenzéki bojkott

553e2a85c46188e6598b4599

Szavazatszámlálás

A választást április 13.-án kezdődött és négy napig tartott. Április 20.-án az USA, Nagy-Britannia és Norvégia közös nyilatkozatukban kifogásolták a választások tisztaságát, és sajnálatukat fejezték ki, hogy Szudánban nem tartottak szabad demokratikus választásokat.
A szudáni ellenzéki erők bojkottálták a választásokat, nem volt véletlen az alacsony részvétel. Az ellenzéki pártoknak az volt a követelésük, hogy alakuljon meg egy átmeneti kormány, és törvényhozás, ami megalkotja az ország új alkotmányát és választás rendszerét, és csak ezek után írjanak ki szabad választásokat.
Mivel ezek a feltételek nem valósultak meg ezért az ország legnagyobb ellenzéki pártjai mint a Nemzeti Nacionalista Párt, Népi Kongresszus Párt, és a Szudáni Kommunista Párt nem vettek részt a választásokban, hanem egy ellenszavazást szervezetek amiben Omar Al-Bashir elnök távozására lehetett szavazni.

Omar Al-Bashir

1944. január elsején született Housh Banka nevű faluban, Shandi városhoz közel Észak-Szudánban. 1960.-ban felvételt nyert a katonai akadémiára. A Nemzeti Kongresszus Párt elnökeként fegyveres erők segítségével vér nélküli akcióban magához ragadta a hatalmat. 2004.-ben tárgyalások útján véget vetett a második szudáni polgárháborúnak ami több százezer áldozatot követelt és több mint 2,5 millió ember menekült át Csádba. A kitelepítések miatt a két ország Csád és Szudán viszonya krízis szintre lépett. 2009. március 4-én több nyugati ország letartóztatási parancsot rendelt ellene, népirtás vádja miatt. Ennek ellenére az USA támogatását élvező Szaúd-Arábia vezette Jemen elleni bombázások aktív tagjaként vett részt országa légi erejével.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑