Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 06. 12.

Szudán kiadta az egyik legjelentősebb embercsempészt Olaszországnak

2016. 06. 12.

Kiadta Szudán az olasz hatóságoknak a Líbiából Olaszországba tartó migráció egyik legjelentősebb afrikai embercsempész hálózatának vezetőjét – jelentette be a szicíliai Palermo ügyészsége.

A 35 éves Yehdego Medhane Mered eritreai állampolgárral szemben az olasz ügyészség tavaly adott ki nemzetközi körözést. A brit és a szudáni titkosszolgálattal folytatott együttműködésnek köszönhetően sikerült azonosítani tartózkodási helyét Szudánban és elfogni május 23-án. Ez az első alkalom, hogy a szudáni hatóságok eleget tettek egy olasz kiadatási kérelemnek – mondta Francesco Lo Voi palermói főügyész az ügyről tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy Szudán együttműködése alapvető az emberkereskedelem és az illegális migráció elleni fellépésben.

Az olasz hatóságok információi szerint Yehdego Medhane Mered az afrikai embercsempészet egyik központi alakja. 2012 óta vezeti a közép-afrikai országokból Líbia, majd innen Európa felé tartó migrációs áramlatot. Értesülések szerint felelőssé tehető azért a 359 migráns életét követelő hajóbalesetért, amely Lampedusa sziget déli partjainál történt 2013-ban.

Lehallgatott telefon-beszélgetései bizonyítják, hogy számtalan hajót indított Líbia partjairól Olaszország felé. A hajóutak során sokan életüket veszítették. Telefonon azon nevetett, hogy mennyire zsúfoltak az általa indított hajók. “Mindig túl sokat hagyok felszállni a hajókra, de ők akarnak minél többen és minél gyorsabban vízre szállni! – mondta az emberkereskedő szervezet tagjainak. Telefonon azzal dicsekedett, hogy Moammer Kadhafi 2011-ben bukott líbiai vezető a példaképe és “senki sem erősebb nála”. A migránsokat bántalmazta és panaszkodott, hogy a túl sok munka “stresszeli”. Legnagyobb aggodalma a migránsok által fizetett összegek biztonságba helyezése és befektetése volt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az emberkereskedő Szudánban páncélozott gépjárművel közlekedett. Felesége és három gyereke Svédországban él. Az olasz hatóságok remélik, hogy Yehdego Medhane Mered együttműködik és felfedi az afrikai emberkereskedelem szálait és annak európai bázisait. A palermói főügyész elmondta, hogy egy másik emberkereskedőt is köröznek, aki Oszama néven ismert és a líbiai Szabrátából irányítja a migránsokkal teli hajók indulását.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑