Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2018. 05. 01.

Szudáni képviselők követelik a zsoldosok hazahívását Jemenből

2018. 05. 01.

A szudáni parlamentben követelik a szudáni zsoldosok visszahívását a jemeni háborúból

A SANAA jemeni hírügynökség szerint a szudáni parlamentben egyes képviselőcsoportok egy követelést fogalmaztak meg a szudáni nemzetgyűlés és a kormány felé. Ebben követelik, hogy Szudán teljesen vonuljon vissza a Szaúd-Arábia vezette koalícióból és ne vegyen részt a Jemen elleni háborúban.

A nyilatkozat szerint:

,,Szudán részvétele a Jemen elleni katonai műveletekben teljesen ellentétes az Alkotmánnyal és Szudán törvényeivel.,,

A nyilatkozat egyben bírálja Omar Al-Bashir szudáni elnököt, amiért az 2015 óta támogatja a szaúdi koalíciót a jemeni háborúban. A szudáni politikusok szerint ugyanis így ezzel a szudáni kormányt is felelősség terheli jemeni civilek ellen elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban. A 2015 óta folyó harcokban ugyanis már majdnem 14 000 jemeni civil vesztette életét.

Szudán azért is érintett a katonai konfliktusban, ugyanis 2015 óta nagyon sok szudáni zsoldos vesz részt a hadműveletekben akiket Szaúd Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és különböző biztonsági cégek béreltek fel. Az ott harcoló zsoldosok ráadásul elég komoly veszteségeket szenvedtek el a harcok során. A jemeni hadsereg április 7-én jelentette be, hogy az ország egy sivatagos területén több tucat szudáni zsoldossal végeztek egy rajtaütés során.

A szudáni elnöknek azonban az emberélet nem számít, hiszen 2015-ben 2 milliárd dollárt kapott Szaúd Arábiától és az Emirátusoktól amikor is a Jemen elleni hadműveletek hivatalosan is elkezdődtek.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Yemen-rw.org)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑