Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Afganisztán

2021. 08. 16.

Tálib szóvivő: a háborúnak vége, a rendszer formája hamarosan tisztázódik

2021. 08. 16.

A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik – jelentette ki a tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap az al-Dzsazíra katari székhelyű tévének nyilatkozva.

Mohammed Naim szóvivő elmondta, hogy egyetlen diplomáciai testület vagy annak bármelyik központja sem volt célpont. Hozzátette, szervezete mindenkit biztosít arról, hogy gondoskodik az állampolgárok és a diplomáciai képviseletek biztonságáról.
“Készek vagyunk párbeszédet folytatni minden afgán személlyel, és garantálni fogjuk számukra a szükséges védelmet” – hangoztatta. Kijelentette, szervezete minden lépést felelősségteljesen tesz, és mindenkivel békét akar.

A tálib lázadók vasárnap vonultak be az afgán fővárosba, Kabulba. Ezzel egy időben Asraf Gáni elnök elhagyta az országot, mondván, el akarja kerülni a vérontást, mivel az iszlamista fegyveresek közel kerültek ahhoz, hogy átvegyék az ország irányítását.
Naim az afgán elnök meneküléséről azt mondta, nem számoltak vele, és még a politikushoz közel állók sem számítottak rá.

Hangsúlyozta, hogy szervezete most látja húsz éve tartó erőfeszítéseinek és áldozatainak eredményét. “Elértük, amire vágytunk, vagyis országunk szabadságát és népünk függetlenségét”. Kifejtette: “Nem engedjük, bárki is arra használja a földjeinket, hogy bárkit célba vegyen, és nem akarunk ártani másoknak.”

Szerinte szervezete nem fog beavatkozni mások ügyeibe, és cserébe nem engedi, hogy beavatkozzanak az ő ügyeikbe.
“Nem hisszük, hogy a külföldi erők megismételnék afganisztáni kudarcos tapasztalataikat” – mondta. Végezetül arról beszélt, hogy a tálibok készek párbeszéd útján kezelni a nemzetközi közösség aggodalmait.

Az ENSZ-főtitkár a maximális önmérsékletre szólította fel az tálibokat és az afganisztáni konfliktus résztvevőit

 A maximális önmérsékletre szólította fel a tálibokat és az afganisztáni konfliktus többi résztvevőjét vasárnap António Guterres ENSZ-főtitkár.

A világszervezet vezetője – a hivatala által kiadott közleményben – hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet. Egyben felszólította a tálibokat és minden más felet, hogy az életek védelme és a humanitárius szükségletek kielégítése érdekében tanúsítsanak maximális önmérsékletet.

Kifejtette, “A konfliktus miatt emberek százezrei kényszerülnek otthonaik elhagyására. A harcok által leginkább érintett közösségekben továbbra is súlyos emberi jogi jogsértésekről számolnak be”.
Különösen aggódalommal szólt a nők és lányok jövője miatt, akiknek nehezen kivívott jogait meg kell védeni. Minden jogsértésnek véget kell vetni – írta. Felszólította egyben a tálibokat és mindenki mást, hogy biztosítsák a nemzetközi humanitárius jog, valamint minden ember jogainak és szabadságának tiszteletben tartását.

A kiadott közlemény szerint az ENSZ továbbra is elkötelezett az afgán állampolgárok humanitárius segélyezése mellett. A dokumentumban kiemelték, hogy a nehéz afganisztáni helyzetben egyre nagyobb szükség van humanitárius segítségre. Ennek érdekében a főtitkár felszólított minden felet, hogy szavatolja a humanitárius dolgozók akadálytalan munkáját, és hogy a szükséges segélyek időben eljuthassanak az érintettekhez.

A különböző afganisztáni ENSZ-missziókban dolgozó személyzet létszáma eléri az 5000 főt, többségük helyi lakos, bár több száz külföldi is részt vesz a műveletekben. Néhányukat az elmúlt hetekben a tálibok offenzívája közepette Kabulba telepítették át.
Guterres hétfőn felszólal a Biztonsági Tanács Afganisztánnal foglalkozó ülésén.

Charles Michel: a legfontosabb, hogy szavatolják az unió alkalmazottainak és polgárainak biztonságát

Az Európai Unió alkalmazottainak és polgárainak biztonsága a legfontosabb azt követően, hogy a tálib felkelők behatoltak az afgán fővárosba, Kabulba – jelentette ki vasárnap este Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta: “Az uniós polgárok, a személyzet és családtagjaik biztonsága rövid távon prioritást élvez. Hasonlóképpen egyértelmű, hogy sok tanulságot kell levonni a történtekből”.

Hozzátette, hogy szoros kapcsolatban áll Josep Borrellel, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, akivel figyelemmel kísérik az afganisztáni fejleményeket.

A kabuli repülőtérről jelenleg is folyik a nyugati állampolgárok tömeges evakuálása. Brüsszeli források szerint a repülőtér az utolsó olyan nagy létesítmény az országban, amely továbbra is a NATO-erők ellenőrzése alatt áll, és amelynek biztonságát amerikai, brit és török katonai erők őrzik.

A repülőtér vasárnap leállította a menetrend szerinti járatok kiszolgálását, és csak katonai szállító repülőgépek indítására szolgál.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,




Back to Top ↑