Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 08. 16.

Teherán átadta az eddigi nukleáris tevékenységével kapcsolatos dokumentumokat

2015. 08. 16.

Irán átadott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az eddigi nukleáris tevékenységével kapcsolatos dokumentumokat, mellékelve a még nyitott kérdésekre vonatkozó válaszainak listáját – mondta szombaton Teheránban Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet szóvivője.

Kamalvandi szerint Teherán ezzel meg kívánja erősíteni, hogy nem törekszik atomfegyver előállítására. A tisztségviselő elmondta, hogy az előirányzott határidő előtt adta át az említett dokumentációt.

Július 14-én létrejött a vitatott iráni atomprogramról szóló átfogó megállapodás Irán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) között. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója ugyanaznap azt közölte, hogy a szervezet “menetrendet” írt alá Iránnal azzal a céllal, hogy az év végéig tisztázzák az iráni atomprogram kapcsán fennálló nyitott kérdéseket.

Az Irán és a hatok által kötött megállapodásban egyébként az is szerepel, hogy a külföldi ellenőrök szükség esetén vizsgálódhatnak az iráni katonai létesítményekben is, s ha ezt Teherán akadályozza, azzal az ellene hozott – az egyezség értelmében fokozatosan feloldandó – nemzetközi gazdasági szankciók újbóli bevezetését kockáztatja.

Kamalvandi szombaton hangsúlyozta, hogy a Teherán és a NAÜ által megkötött egyezség részletei bizalmasak. Ennek hátterében az áll, hogy Irán augusztus elején arra kérte a bécsi székhelyű ENSZ-szervezetet, ne hozza nyilvánosságra azokat a titkos megállapodásokat, amelyeket hetekkel korábban Teheránnal kötött az ország nukleáris programja korlátozásának végrehajtásáról, illetve az ellenőrzések menetrendjéről.

Irán fontosnak tartja, hogy e megegyezés tartalmát ne ismertessék meg az azt ellenző amerikai kongresszussal. A Hszinhua emlékeztet: Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója augusztus 5-én nem volt hajlandó átadni az amerikai honatyáknak a megegyezés másolatát, kiváltva ezzel a republikánus szenátorok heves nemtetszését. Úgy fogalmazott: “Ha nem tartom be az adott szót (például az Iránnak ígért titoktartást), akkor egyetlen ország sem fog információkat megosztani velünk.”

Az iráni nukleáris kérdésben született megállapodást Iránban és az Egyesült Államokban egyaránt élesen bírálta a konzervatív oldal, és a washingtoni republikánusok azt ígérték, hogy megakadályozzák az egyezség életbe lépését.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑