Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 20.

Teherán párbeszédet szorgalmaz a térségbeli országokkal

2017. 02. 20.

Regionális párbeszédet szorgalmazott Mohamed Javad Zarif iráni külügyminiszter a müncheni biztonsági konferencián vasárnap; a kezdeményezést azonban Rijád elutasította.

Az iráni diplomácia vezetője arra ösztökélte a Perzsa(Arab)-öböl menti szunnita arab államokat, hogy a térségbeli erőszak és feszültség hatékony kezelése érdekében nyújtsanak békejobbot a síita iszlám köztársaságnak.

„A regionális párbeszéd kérdésében szerény vagyok, és a Perzsa-öbölre fókuszálok” – válaszolta Zarif arra a kérdésre, hogy Teherán hajlandó lenne-e Izraellel is együttműködni a problémák megoldásában. „Elég gondunk van ebben a térségben, úgyhogy iszlámhívő testvéreinkkel kellene először párbeszédet kezdenünk.”

Ezzel szemben Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter vasárnap azt állította, hogy Irán végső célja a térségbeli országok biztonságának aláásása, és összefogásra szólított fel Teheránnal szemben.

„A valódi törésvonal nem a zsidók és muszlimok között, hanem a mérsékeltek és a radikálisok között húzódik” – mutatott rá Liberman a müncheni biztonsági konferencián.

Hassan Rouhani iráni elnök a múlt héten Ománban és Kuvaitban tett látogatást a térségbeli kapcsolatok javítása érdekében. Ez volt az első alkalom, hogy 2013-as hatalomra lépése óta Róháni öböl menti államokat keresett fel.
Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) hat arab tagja – élükön Szaúd-Arábiával – azzal vádolja Iránt, hogy az oszd meg és uralkodj elvét alkalmazva beavatkozik a térség országainak belpolitikájába és feszültséget szít a kisebbségek körében. Teherán tagadja a vádakat.

Zarif békejobbját Szaúd-Arábia rögtön elutasította, és jelezte: jelenleg nem tudja elképzelni a közeledést Iránnal.
„Irán a probléma része, nem pedig a megoldásé” – bírálta Adel al-Jubeeir szaúd-arábiai külügyminiszter az iszlám köztársaságot.

Jubeir szerint Iránnak először változtatnia kellene magatartásán. A szaúdi diplomácia vezetője úgy véli, hogy az iszlám köztársaság rakétaprogramjával, a globális terrorizmus, valamint Bashar Al-Assad szíriai elnök támogatásával és jemeni viselkedésével a legnagyobb fenyegetést jelenti a térségre nézve.

A konferencián Zarif újfent hangsúlyozta: Irán nem törekszik atomfegyverek kifejlesztésére. Donald Trump amerikai elnök kormányának kemény retorikájával és fenyegető hangnemével kapcsolatban Zarif azt mondta: országát nem érdeklik a fenyegetések, ellenben jól reagál a tiszteletre.

Amerikai republikánus szenátorok vasárnap elmondták, hogy újabb szankciókat terveznek Teheránnal szemben. Lindsey Graham amerikai szenátor kifogásolta, hogy Irán ballisztikus rakétatesztjeivel sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait és destabilizálja a közel-keleti régiót.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑