Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 12. 06.

Teherán szerint Párizs destabilizálja az öböl-menti térséget

2021. 12. 06.

Irán a Perzsa(Arab)-öböl destabilizálásával vádolta meg Franciaországot hétfőn, arra hivatkozva, hogy Párizs fegyvereket ad el a térségben Teherán vetélytársainak.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni Franciaország szerepét a térség destabilizálásában – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő.

Franciaország pénteken 14 milliárd eurós szerződést írt alá Dubajban az Egyesült Arab Emírségekkel nyolcvan Rafale típusú szuperszonikus vadászbombázó repülőgép eladásáról.

Elvárjuk, hogy Franciaország tanúsítson felelősebb magatartást. Térségünk militarizálása elfogadhatatlan, és az eladott fegyverek jelentik az általunk tapasztalt problémák forrását – tette hozzá Hatibzadeh.

Az Öböl-menti arab országokkal több tízmilliárd dollár értékű fegyverüzletet kötnek, miközben rendszeres tanácskozásokat hívnak össze a mi rakétáink miatt – fogalmazott a szóvivő.

Az elmúlt hónapban az Egyesült Államok és európai szövetségesei bírálták Iránt, mert ballisztikus rakétákat és drónokat bocsát a baráti milíciák rendelkezésére.

Hatibzadeh emellett elutasította, hogy Franciaország felszólította a térségbeli országokat, fogjanak össze, hogy előmozdítsák az iráni atomdossziéról szóló megbeszéléseket.

Nem kezelhetjük különállóként a nukleáris kérdést és a regionális kérdést, és nem haladhatunk térségbeli barátaink összefogása nélkül – hangsúlyozta korábban Emmanuel Macron francia elnök.

Franciaország jól tudja, hogy ezeknek a kijelentéseknek sem jogi, sem racionális alapjuk nincsen – vágott vissza az iráni külügyi szóvivő.

A 2015-ös iráni atomalku megmentését célzó tárgyalások november 29-én kezdődtek újra. Az atomalkuban Irán vállalta, hogy az ellene elrendelt szankciók fokozatos feloldásáért cserében korlátozza atomtevékenységeit. A nemzetközi szerződés azt követően került válságos helyzetbe, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta a megállapodást, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Válaszul Teherán is fokozatosan elállt a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑