Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 10. 24.

Teljes alkoholtilalom jön Irakban

2016. 10. 24.

Az iraki parlament jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében a jövőben tilos lesz a szeszesitalok importja, gyártása és forgalmazása. A lépés felháborodást váltott ki az ágazatot kézben tartó keresztény közösségek körében.

A szombaton késő este elfogadott jogszabály szerint akár 25 millió iraki dináros (csaknem 6 millió forint) pénzbírságra is büntethető az, aki megsérti a tilalmat. A síita többségű iraki törvényhozás honlapján számolt be az új intézkedésről, azt azonban nem közölte, milyen szavazataránnyal ment át a törvény.

A vitatott jogszabály életbe lépését még megakadályozhatja a szövetségi legfelsőbb bíróság, több képviselő is jelezte ugyanis, hogy a testülethez fordul a törvény miatt.

iraki-parlament

“Ez a tilalom alkotmányellenes, mivel az alaptörvény elismeri az Irakban élő nem muszlim kisebbségek és etnikai csoportok jogait” – magyarázta Joseph Slaiwa keresztény parlamenti képviselő.

“A muszlim törvényhozóknak azt üzenem: törődjenek a saját vallásukkal, a miénket meg hagyják meg nekünk, tudjuk, miként kezeljük azt” – tette hozzá.

Az iszlám vallás tiltja az alkohol fogyasztását, Irak nagyobb városaiban, mindenekelőtt a főleg keresztények által üzemeltetett boltokban azonban kaphatók szeszesitalok.

A törvényt előterjesztő képviselő, Mahmúd al-Hasszán szerint a jogszabályra éppen az alaptörvény 2. cikke miatt van szükség, amely tiltja az iszlámmal szembemenő törvénykezést.

A többségében muszlimok lakta országokban léteznek ugyan különböző korlátozások az alkoholra vonatkozóan, teljes tilalom azonban csak néhány államban, köztük Szaúd-Arábiában és Kuvaitban van érvényben.

A közösségi oldalakon sokan bírálták az új törvényt, mondván, hogy a honatyáknak az ennél sokkal nyomasztóbb problémákkal, mint például az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni háborúval vagy a korrupcióval kellene foglalkozniuk, de voltak olyanok is, akik méltatták a parlamentet, amiért az iszlám tanításához igazítja az ország törvényeit.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑