Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 13.

Teljesen felszabadult Aleppo, Palmyra vissszaszerzéséért is megkezdődtek a hadműveletek

2016. 12. 13.

A szíriai kormányerők a iszlamisták utolsó kelet-aleppói állásait is elfoglalták, a város teljes egészében a hadsereg irányítása alá került – jelentette hétfő este a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Szíriai Arab Hadsereg hétfőn jelentős területeket foglalt el, megfigyelők szerint a iszlamisták védelme teljesen összeomlott. Zaid asz-Száleh altábornagy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Aleppo teljes bevétele csak idő kérdése, egy katonai forrás pedig az esti órákban azt mondta a Reutersnek, hogy a város elfoglalását bármelyik pillanatban bejelenthetik.

aleppo-terkep-2016-12-12

Kevesebb, mint 2 százalék maradt, amíg a teljes terület felszabadul; sok tízezer polgári lakos menekült meg, kapott szállást, élelmet és orvosi ellátást azok, akik ezt igényelték a szíriai-orosz humanitárius központoktól, az ENSZ bármely segítsége nélkül. A terroristák az általuk eredetileg megszállva tartott terület 45 négyzetkilométeréből már csak 5 négyzetkilométernyit uralnak. A szíriai állampolgárságú fegyveresek, akik megadják magukat külön elbánásban részesülnek, ha leteszik a fegyvert mielőtt a Szíriai Arab Fegyveres Erők elérik őket, de ami a nem szíriai terroristákra fog várni, ahhoz képest a pokol öt csillagos hotelnek számít. A térképvázlat forrása: الإعلام الحربي المركزي

Egyéb híresztelések szerint a harcok még folynak, a iszlamisták pedig a várost átszelő folyó nyugati oldalán fekvő negyedek közül még legalább kettőt ellenőrzésük alatt tartanak.

A közösségi oldalakon a TASZSZ közlésével egy időben egyre több olyan bejegyzés, híresztelés és felvétel terjed, amelyek a kormányerők győzelmét igazolják – a Szíriában kormányzó Baasz (Baath) Párt nyugat-aleppói vezetője is bejelentette a város felszabadítását.

terrorista-aleppo

Egy elfogott terrorista, aki a megszállt Kelet-Aleppoból menekült el. Polgári személyek közé bújva próbálta menteni az irháját, azok közé rejtőzve akiket a terroristák megszállta kerületekből sikerült kiszabadítani. A Szíriai Katonai Felderítés és maguk a civilek leplezték le, miután elérték a hadsereg ellenőrző pontjait és felismerték benne az egyik terroristát, azok közül akik túszként tartották fogva őket.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az ISIS terrorszervezet T-4 légi támaszpont elleni első támadását és felkészült egy második hullámra

Hétfőn az úgynevezett “Iraki és Levantei Iszlám Állam” terrorszervezet fegyveresei egy erőteljes támadást indítottak a stratégiai fontosságú T-4 (Tijasz) Katonai Repülőtér ellen Homsz tartományban, megrohamozva a katonai létesítmény északi és keleti védelmi övezetét.

Egy katonai forrás a T-4 légi támaszpontról közölte az Al-Masdar News hírújsággal, hogy a terrorista szervezet két darab, robbanóanyaggal megrakott gépjárművet (VBIED) irányított a Szíriai Arab Hadsereg állásai felé, hogy megpróbálja áttörni a védelmi vonalakat. A fedezékben lévő katonák mindkét “autóbombát” meg tudták semmisíteni mielőtt becsapódtak volna.

Nem sokkal az “autóbombás” (VBIED) támadási kísérletek után az ISIS terroristák nagy létszámban megrohanták a védelmi övezetet. Emiatt súlyos harc tört ki,a mely délutánig tartott. Számos óra megállás nélküli összecsapás után a kormányerők vissza tudták verni a rohamot és visszavonulásra kényszerítették az idegen fegyvereseket kiinduló állásaikba.

palmyra-terkep-2016-12-12

Az erőteljes ellenséges támadás elfojtásában kulcsszerepe volt az Orosz Légierőnek, amely vadászbombázói és harci helikopterei kíméletlenül pusztították az ISIS terroristák mozgó kontingenseit a harcmezőn. Ennek eredményeként több tucat ellenséges fegyveres halt meg.

A kiinduló állásaikba visszatérve az ISIS dzsihádistái folytatták a légi bázis területének lövését tüzérségi és aknavető lőszerekkel. Eközben, az első támadás visszaverését követő délutáni órákban újabb összecsapásról nem érkezett jelentés.

Mindazonáltal világos előttünk, hogy az ISIS terroristák egy második rohamozási kísérletet készítenek elő, mert még mindig vannak állásaik a légi támaszponttól északra és keletre.

A következő éjjel döntő lesz a Szíriai Arab Hadsereg számára, mert az ISIS terroristák minden bizonnyal újra támadni próbálnak, és a második roham jóval erőteljesebb és véresebb lehet, mint az előző. Ha a Szíriai Arab Hadsereg ki fogja állni ezt az erőpróbát is, akkor a helyzet számottevően javulni fog, mert az erősítés a hadsereg 3. Gépesített Hadosztályból, a “Qalamun Pajzsa” Dandár és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) Goláni Ezrede (Foudzs Al-Dzsulan) már úton van a légi támaszponthoz.

Palmyra (Tadmur) idegen ISIS fegyveresek általi megszállásával a T-4 Katonai Repülőtér, vagyis a Tijasz légi támaszpont még egyszer újra a kormányerők legfontosabb erőssége Kelet-Homszban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑