Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2019. 02. 16.

Tények a szíriai Pantszir-SZ1 légvédelmi komplexumról

2019. 02. 16.

Alapesetben távol próbálunk maradni olyan közlésektől, amelyekben túl sok a technikai részlet. De, mert a médiában túl sok a propaganda, íme néhány tény.

Az elmúlt pár évben két szíriai Pantszir-SZ1 légvédelmi komplexum és egy töltő-szállító jármű semmisült meg ellenséges támadásban; ez tény és egyáltalán nem tagadjuk. Mindennek a tetejébe és a szavahihetőség miatt egy harmadik Pantszir-SZ1 berendezés is majdnem használhatatlanná vált, azonban sikerült helyreállítani és szolgálatba helyezni. Mindegyik Szíria izraeli támadások kapott találatot.

Habár ez semmi esetre sem jelenti, hogy maga a rendszer ne lenne a világ legjobb rövid hatótávolságú légvédelmi eszközei közé számítható.

Hagy utaljunk egyedül a legutóbbi Szíria elleni izraeli agresszióra, amikor a cionista fegyveres erők azt állították, hogy nagy méretű támadást indítottak általuk “iráni célpontoknak” nevezett szíriai létesítmények ellen.

Aznap éjjel a Szíriai Légvédelem egy Pantszir-SZ1 komplexumot és egy töltő-szállító járművet elvesztett, ami nem volt aktív (lásd a korábbi közléseket).

Ugyanakkor éjjel az izraeliek egyetlen rakétát sem lőttek ki ami eltalált volna egyetlen aktív légvédelmi komplexumot is. Hatvannál több irányított rakétát indítottak és csak öt (!) darab ért célt, ami 8,3 százalékos eredménynek felel meg, ugyanígy a számok alapján a Szíriai Légvédelem az izraeli támadó rakéták 91,7 százalékát megsemmisítette.

Észben kell tartani, hogy a Szíriai Légvédelem Szíriát oltalmazza a térség egyedüli legmodernebb légi ereje ellen, egy légierő ellen, ami technikailag jóval fejlettebb, mint az Orosz Légierő az elektronikai zavarás és elektronikai hadviselés terén; mégis az izraeliek korábban a legjobb esetben is csak 25 százalékos sikert értek el, miközben a Szíriai Légvédelem legrosszabb esetben is elfogta a támadó rakétáik legalább 75 százalékát.

Habár a Szíria és az orosz haditechnikai eszközök elleni elsöprő ellenséges médiapropaganda szerint, ha öt (!) célpontot eltaláltak, amelyek közül egy légvédelmi komplexum volt, akkor ez a légvédelem kudarca és az agresszor győzelme; melyik világon van ennek így értelme?!

A cionisták kudarcot vallottak Szíriában, ahogyan kudarcot szenvedtek el korábban Libanonban és amikor Szíria 2018 novemberében ellencsapást mért rájuk, négy izraeli célpontot vett célba a megszállt Golán-fennsíkon, ezekből három megsemmisült, azonban ezeket senki nem vitatta. A továbbiakban 2018 júliusában, amikor a “David’s Slings” légvédelmi rendszer először sikertelenül próbált elfogni két szíriai OTR-21 “Tocska” föld-föld rakétát, amit az izraeliek maguk is elismertek, nem hallottuk a “mindentudó” katonai szakértők szavát a kudarcról?! Vagy csak orosz gyártmányú eszközök vallhatnak kudarcot?

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑