Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 03. 13.

Fel kell készülni a második Iszlám Államra?

2017. 03. 13.

Az új Iszlám Állam létrejöttéről figyelmeztet egy Szíriából megszökött újságíró, és a Nyugatnak véleménye szerint erre kellene koncentrálnia.

A Theo Padnos néven ténykedő amerikai újságíró korábban az Al-Nuszra Front foglya volt, és véleménye szerint a nyugati média helytelenül, vagy nem mindig pontosan tudósít a Közel-Kelet helyzetéről, teljesen elkerüli a figyelmüket például a második Iszlám Állam szerveződése.

“A tudósítók nem tudják, mi zajlik itt. Nem értik a nyelvet, vagy nem tudják értelmezni a videóanyagokat, vagy egyoldalú forrásokból tájékozódnak.”

– nyilatkozta az újságíró, aki 2012-ben esett az Al-Nuszra Front fogságába. Véleménye szerint kevesen vannak nyugaton, akik pontosan tudják, pontosan milyen katonai erők is vannak az országban, hol helyezkednek el, és mik a céljaik.

“A nagy része annak, amit Aleppóról tudósítunk például vagy hamis, vagy bizonyíthatatlan, vagy csak egyszerűen irreleváns.”

A nyugati tudósítás pontatlansága miatt érzi különösen veszélyesnek azt, ami Szíria északnyugati részén zajlik, és ez pedig nem más, mint az új Iszlám Állam szerveződése. Arra a kérdésre, miszerint mennyire veszélyes ez a fejlemény, az újságíró azt felelte, ez majd Párizsban, vagy Londonban fog kiderülni.

Elmondása szerint az új terrorista szerveződés többnyire korábbi lázadókból tevődik össze, akiket kiűztek Aleppóból, Daraaból, Damaszkuszból. Elmondása szerint a főleg Idlib tartományban ténykedő szerveződés brutális viszonyokat teremt a saría betartatásával, akár a nyílt utcán is lelőnek embereket.

“Ez nem demokrácia, és nem is igazság. Semelyik embertársamnak nem kívánom ezt.”

– mondta Padnos.

Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy az új Iszlám Állam rengeteg európai kapcsolattal is rendelkezik. Beszámolója szerint számos gyermek érkezik a csoportosulásba, szinte mindennapos, hogy Franciaországból vagy Nagy-Britanniából érkeznek hozzájuk leendő harcosok.

888.hu – Forisek Ádám (Russia Today)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑