Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 10. 29.

Testközelből az Iszlám Állam állásai Palmyrában

2015. 10. 29.

A Russia Today TV tudósítói a helyszínen követik a Szíriai Arab Hadsereg támadó műveletének mozzanatait.

Az RT munkatársa Lizzie Phelan és forgatócsoportja Palmyrából jelentkezett az ISIS terroristákhoz közeli látótávolságból, akik a világörökség részét képező műemléki romok között foglaltak állásokat. Miután a terroristákat meggyengítették az orosz légi támadások a Szíriai Arab Hadsereg egy offenzívát készít elő Palmyra (Tadmur) visszafoglalására.

(A Hadsereg folyamatosan jelen van Palmyra körül július közepe óta, de nem tört be a városba, annak ellenére, hogy a környező területeket korábban visszafoglalta. Szeptemberben az ISIS terrorszervezet betörési kísérletét verte vissza Al-Dzsazal városban és az Al-Dzsazal olajmezőről a nagy homokvihar idején, amikor a légierő földre kényszerült.)

A kiemelt UNESCO világörökségi helyszínt májusban szállta meg az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet. Az RT televízió tudósítói az első nemzetközi forgatócsoport, amely tudósít a helyszínről azóta, miközben az ISIS fegyveresek szabad szemmel láthatóak a szemközti dombon. Az ISIS terroristák a történelmi helyet feldúlták, ahol brutálisan legyilkolják foglyaikat, hogy megfélemlítsék a világot.

Ezen a héten Palmyrában új kivégzési módot mutattak be, három foglyot (szíriai katonákat) kötöztek olyan oszlopokhoz, amelyek ókori építmények részei és felrobbantották őket -közölte a hadsereg szóvivője az RT-vel. Az ISIS terroristák minden nap a szíriai katonák állásait lövik mesterlövészfegyverekkel, tüzérséggel és aknavetőkkel. Ez az RT televízió rözgítette.

Az RT forgatócsoportjától néhány méterre csapódott be egy aknavető gránát, a terepjárójuk mellett, amivel a helyszínre érkeztek. Egy repesz megsebezte a Szíriai Arab Hadsereg egyik katonáját.

syria army palmyra

Szíriai Arab Hadsereg katonái Palmyra város határánál

A Hadsereg egy alapos offenzívára készülődik, hogy elfoglalja Palmyrát – közölte a Szíriai Arab Hadsereg egyik tábornoka az RT tudósítójával. A hadművelet nagyon precíz kell, hogy legyen, miután jelentések szerint az ISIS fegyveresek robbanószerkezeteket telepítettek a műemlék romok közé. Amikor a Hadsereg támadásba lendül a terroristák felrobbanthatják az értékes történelmi emlékeket egyszer és mindenkorra – közölték az RT-vel.

“A világörökségi helyszínek lerombolásának a megakadályozási módjai a hadműveleti terv részei. Szigorúan titkos eljárások és most még nem nyilvánosak.” – mondta a tábornok hozzátéve, hogy az offenzíva ideje most elérkezett.

“Az orosz légi csapások eredményei az arcvonalban szabad szemmel láthatóak, a lángoló célpontok és a fejvesztetten menekülő terroristák formájában. Ezenkívül hallhatóak a segélykiáltásaik a rádiókészülékeken,a mikor segítségért és erősítésért könyörögnek. A “moráljuk” (ha van ilyen nekik) nagyon meggyengült.” – mondta a Hadsereg tábornoka az RT munkatársának.

Hónapok óta a frontvonalban élve, távol családjaiktól a katonák meg tudták állítani a megszálló terroristák előretörését. A csapatok alkalmi fedezékeket és menedékeket építettek ki, amelyek barlangnyílásokra emlékeztetnek amiket sziklába vájtak. A körülmények rendkívül szélsőségesek jelentette Lizzie Phelan riporter. A katonák nem csak életveszélyesek körülmények között állnak helyt az arcvonalban, hanem számolniuk kell a sivatagi feltételekkel is: nagyon forró nappalok és nagyon hideg éjszakák.

Azonban a veszteségeik és a minden percben fenyegető halál ellenére lelki tartásuk kiemelkedő maradt – mondták el a katonák az RT tudósítójának.

Miután májusban megszállta Palmyra ősi városát az ISIS terrorszervezet, a fegyveresei “kulturális” rombolásba kezdtek a Közel-Keleten és megsemmisítettek számos jelentős templomot és sírboltot. Csak egy pár hete robbantották fel a 2000 éves ikonikus diadalívet az UNESCO védettsége alá tartozó romvárosban. Múlt hónapban megrongáltak számos sírboltot, miközben augusztusban felrobbantották a Baal Shamin templomot és a Bel templomot.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑