Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 09. 12.

Tiltakoznak a kurdok – Kéttucat polgármestert menesztett a török kormány

2016. 09. 12.

A török kormány vasárnap eltávolított tisztségéből huszonnégy önkormányzati vezetőt, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szeparatista szervezetet állítólagos támogatóit, és újakat jelölt ki a helyükre – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A változások túlnyomó többségben a főként kurdok lakta kelet- és délkelet-törökországi régiót érintik.

További négy önkormányzati vezetőt, köztük három kormánypárti és egy nacionalista ellenzéki elöljárót a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében cseréltek le vasárnap, ők feltehetőleg a Gülen-mozgalomnak nyújtottak segítséget. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török muzulmán hitszónokot és hálózatát teszi felelőssé az erőszakos hatalomátvételi incidensért.

Mehmet Özhaseki török környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter vasárnap a döntést indokolva arról beszélt, hogy a kormány megbízottjai az Ankarából érkező pénzt a lakosság valós szolgálatába fogják állítani. A tárcavezető kiemelte: még ha választott képviselő is volt az illető, nem azért szavazták meg, hogy a terrorizmust támogassa. Az infrastrukturális fejlesztéseket hamarosan az emberek maguk is látják – hangoztatta.

Tagadják a vádakat

A török vezetés szerint a Népek Demokratikus Pártja (HDP) a PKK politikai szárnya és az érintett önkormányzatok járműveiket egyebek mellett lövészárkok, barikádok kialakításához, valamint fegyveres támadások elkövetéséhez bocsátották a terrorszervezet rendelkezésére. A párt tagadja a kapcsolatot és minden további vádat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap, a hétfőn kezdődő muzulmán áldozati ünnepet megelőző üzenetében arról beszélt, hogy a PKK a puccskísérlet óta fokozta merényleteit, amivel zavart próbál kelteni az augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai török hadműveletben. Az államfő hangoztatta: Ankara elsődleges kötelessége, hogy elpusztítsa az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet Szíriában és megelőzze a szélsőségesek Törökország-ellenes támadásait. Jelezte: az Eufráteszi Pajzs csak az első lépés volt az erre irányuló törekvésben.

Folyamatosak a tisztogatások

Erdogan korábban arról beszélt, hogy Törökország történelmének legnagyobb szabású harcát vívja a kurd autonómiáért 1984 óta küzdő PKK ellen. Hangsúlyozta, hogy a kurd szeparatizmushoz köthető közalkalmazottak eltávolítása is fontos részét képezi a küzdelemnek. Az államfő egyúttal bejelentette: a Délkelet-Törökországban folytatott katonai beavatkozás mellett a PKK esetében is elkezdik azt a tisztogatási folyamatot, amely a puccskísérlet óta Gülen hálózata ellen zajlik.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban, a konfliktusban azóta a biztonsági erők legalább 600 tagja és több mint 7000 kurd felkelő vesztette életét.

Törökországban a puccskísérlet után három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek, amely során törvény erejű rendeletekkel irányítják az országot.

Nem hagyják szó nélkül

Az önkormányzati vezetők leváltása miatt több délkelet-törökországi helyszínen tiltakozások voltak. A rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be, néhány tüntetőt őrizetbe vettek.

Ezt nem lehet elfogadni, itt az emberek által megválasztott polgármesterek dolgoztak, csak a választók tudják eltávolítani a polgármestereket, a kormánynak ebbe nincs beleszólása- méltatlankodott egy kurd képviselő.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége a Twitteren aggodalmát fejezte ki a tisztogatásokról szóló hírek miatt. A képviselet hangsúlyozta: Törökországnak jogában áll megvédenie magát a terrorizmustól, ugyanakkor tiszteletben kell tartania a tisztességes eljáráshoz és a békés tiltakozáshoz való jogot.

„Reméljük, hogy a kijelölések átmenetiek és a helyi lakosság hamarosan új képviselőket választhat a török törvényeknek megfelelően” – olvasható az üzenetben.

Orientalista.hu – (MTI, Euronews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑