Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2015. 12. 28.

Titokban Izraelben tárgyalt Putyin különleges megbízottja

2015. 12. 28.

Titokban Izraelben tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges megbízottja, Alekszander Lavrentyijev a szíriai rendezésről – közölte a Háárec című izraeli újság vasárnapi számában.

Az orosz küldött népes delegáció élén látogatott Jeruzsálembe, ahol magas rangú izraeli tisztviselőkkel tanácskozott az ENSZ támogatásával, a szíriai polgárháború lezárása érdekében folytatandó diplomáciai tárgyalásokról.

Putyin szíriai ügyekben eljáró megbízottja csütörtökön kezdett megbeszéléseket titokban Izraelben, miután egy hete az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadott egy határozatot a Bassár el-Aszad szíriai elnök és az ellenzéki felkelő csoportok közötti tárgyalásokról.

Izrael hivatalosan nem emelt kifogást az ENSZ-ben létrejött határozat ellen, de a Háárec szerint Jeruzsálemben attól tartanak, hogy egy nemzetközi egyezmény megerősítheti Iránt és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet, Izrael legfőbb ellenségeit.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kedden telefonbeszélgetést folytatott Putyinnal, amelynek során – a Kreml közleménye szerint – az orosz elnök kifejtette, hogy semmi sem helyettesítheti az ENSZ égisze alatt létrejövő diplomáciai megoldást a szíriai válság ügyében.

Az oroszok látogatását teljes titokban szervezte a külügyminisztérium és a miniszterelnöki hivatal a lap szerint. A külügyi tárca megtagadta a Háárec kérdéseinek megválaszolását ebben az ügyben, és azt sem sikerült megtudni, hogy történt-e találkozó az izraeli kormányfővel.

Lavrentyijevet Putyin néhány hete személyesen nevezte ki a szíriai rendezés diplomáciai ügyeinek intézésére. A küldött az orosz légierő különrepülőgépén az orosz külügy és hírszerzés szakembereinek kíséretében érkezett Tel-Avivba, ahol a delegációt Joszi Kohen jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadó – a Moszad, az izraeli hírszerző szervezet leendő igazgatója – fogadta.

Izrael célja, hogy a megállapodás után is szabadon útját állja a Szíriából esetleg ellene indított támadásoknak, valamint a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányoknak.

Lavrentyijev látogatása csak egy állomása volt az orosz diplomatának a térség öt fővárosát célba vevő körútjának, amely Bagdadban kezdődött, Ammánban majd Jeruzsálemben folytatódott. Az orosz diplomaták a szíriai rendezés orosz álláspontjának elfogadtatása érdekében Izraelből Kairóba repültek, ahonnan végül az Egyesült Arab Emirátusok fővárosába, Abu-Dzabiba utaznak a Háárec szerint.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑