Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tíz éve blokád alatt a Gázai övezet

2017. 05. 24.

 Gázai övezet az összeomlás határára került – erre figyelmeztet a Nemzetközi Vöröskereszt mondván, hogy az áramellátás mostanra olyan minimális, hogy az megoldhatatlanná teszi a lakosság mindennapjait.

A palesztin hatóság nem fizet Izraelnek az áramért, így az kiszámíthatatlanná vált, és összességében legfeljebb napi három órán át működik.

Egy halász egy másik korlátozásról beszél. Azt mondja, korábban 12 tengeri mérföldet tehettek meg, és még ezt is kevesellték. Ma az a helyzet, hogy ennek a negyede engedélyezett, de az is csak papíron. Már 2 mérföld után levadásszák őket.

A Gázai övezetben körülbelül kétmillió ember él. Idén lesz fél évszázada, hogy a területet Izrael ellenőrzi, és a radikális palesztin szervezet, a Hamasz felügyeli.

Izrael 2005-ben kivonult Gázából, de a terület légterének, szárazföldi határának és felségvizeinek katonai ellenőrzését fenntartja azóta is.

A Hamaszt, amely rendszeresen rakétákkal támadja Izraelt, terrorszervezetként tartja számon a zsidó állam, ezért sok mindent nem vagy csak minimális mennyiségben enged át az övezet határán.

Egy gazda arra panaszkodik, hogy el kellett bocsátania az alkalmazottait, mert olyan rosszul megy az üzlet, hogy nincs miből fizetnie őket. Úgyhogy a gyerekeivel dolgozik, és lehet, hogy jövőre már nem lesz pénze vetőmagra. Azért fohászkodik, hogy térjenek vissza a 10 évvel ezelőtti idők, kereskedhessenek nyugodtan, nyíljon meg újból az egyiptomi és az izraeli határ is.

A fiatalok nem nagyon hisznek abban, hogy a Hamasz rakétatámadásai és az izraeli hadsereg megtorló akciói egyszer véget érhetnek. A zsidó-palesztin békéltetés, amit az előző amerikai külügyminiszter személyes ügyeként kezelt, legutóbb 2014-ben futott zátonyra, és az amerikai elnökváltás egyelőre nem nyitott teret az újabb párbeszédnek.

Egy fiatalember azt mondja, hogy gázaiként nem lát esélyt a megoldásra, nem számítanak arra, hogy javulhat a helyzet. A blokád miatt elég borúlátóak, akik ott tanulnak, egyetemet végeznek, mert a “megszállás” minden értelemben megbénítja az életet a Gázai övezetben.

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a patthelyzet miatt növekvő feszültség háborúval fenyeget.

A 2017 két fontos évfordulót is hoz a palesztinoknak, akik 10 éve élnek a blokád szorításában, és 50 éve Izrael ellenőrzése alatt. Mostanra úgy érzik, kifutnak az időből, és türelemmel sem bírják már tovább a küszködést, amelyre a nemzetközi közösség megosztottsága és a sokadszor is holtpontra jutott zsidó-palesztin viszály kárhoztatja őket.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑