Cadmus fordítás Cadmus
Sport

2021. 07. 18.

Tizenkét éves szíriai kislány indul a tokói olimpián

2021. 07. 18.

Robbantások közepette edzett, 31 évvel idősebb ellenfelet vert meg, történelmet ír Japánban.

Mi mást csinálhatna egy 2009. január 1-jén született lány 2021 nyarán, minthogy olimpián versenyezzen? Hend Zaza teljesítményét látva a válasz: fogalmunk nincs.

A háborútól sújtott szíriai Hamában érvényes az a szomorú közhely, miszerint az egyedüli menekvést a szép jövő felé a sport jelenti. Pontosan tudták ezt 2014-ben Zaza szülei, akik fogták és fiuk után örökmozgó kislányukat is levitték a hiper-szupernek egyáltalán nem nevezhető pingpongterembe.

A szegényes környezet azonban épp a zártsága miatt tett nagyon jót a lánynak, aki a nyugat-ázsiai reménységek versenyein induló bátyja nyomdokain haladva hónapról hónapra óriásit fejlődött.

Ehhez egyrészt kellett, hogy nála jóval idősebb fiúkkal gyakoroljon, másrészt szükség volt egy olyan edzőre, mint Adham Aljamaan, akinél immár hét éve van a legjobb kezekben a pályafutása.

Hamar kiderült, hogy nagyon tehetséges, az ütőfogásával és a labdabiztosságával kimagaslott kortársai közül, olyannyira, hogy élete első korosztályos országos bajnokságát simán nyerte meg.

Egyértelmű volt, hogy hamar kipróbálják őt nagyobb versenyeken is, első külföldi szereplésén, 2016-ban, Katarban pedig a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) egyik szakértője, Eva Jeler is felfigyelt rá.

„Nagyon ritkán látni ebben a korban egy játékost olyam örömmel és intenzitással játszani, mint Hend.Soha nem sétált, hogy felvegye a labdát, mindig futott. Bár természetesen a technikája nem volt a legszebb, az elszántsága, a kitartása és az akarása garancia a jövőbeli sikerekre – mondta akkor Jeler.

A teljes írást itt lehet elolvasni.

Forrás: ITTF, Eurosport

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑