Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2018. 09. 15.

Több a muszlim vallásgyakorló Londonban, mint a keresztény

2018. 09. 15.

Londonban százezerrel több azoknak a száma, akik mecsetbe járnak a hétvégén, mint templomba.

Miközben az Európai Unión belül még mindig konfliktust jelent a migráció kérdése, valamint fokozódik a megosztottság, addig az EU-ból kilépő Nagy-Britannia fővárosában már többségbe kerültek a vallásgyakorló muszlimok.

A legutolsó felmérések szerint Londonban átlagosan nyolcszázezer keresztény hívő jár a vasárnapi istentiszteletekre, míg a pénteki imákra járó muszlimok száma meghaladja a kilencszázezret. Ráadásul a keresztény hívők 50%-a betöltötte a 65. életévét, a mecsetbe járó muszlimok fele kevesebb mint 25 éves. Egyes kutatások szerint London kulturális, etnikai, és vallási összetétele végleg megváltozott és egy visszafordíthatatlan folyamat elé néz.

Londonban az első mecset 1926. október 4-én nyitotta meg kapuit az akkor még a gyarmati országokból érkező vendégmunkás muszlimok előtt. A Fadl mecset müezzinjét már akkor magasba építették, mint a szomszédos a londoni bérházakat.

2001 óta a brit fővárosban több mint ötszáz templomot zárattak be, vagy alakítottak át parkoló-, iroda-, vagy lakóházzá. Ez idő alatt a mecsetek száma 432-vel emelkedett. Londonban mára több mint kétezer mecset működik. A pénteki imák szinte mindig teltházasak.

S4C.news – Kassab Adonis Forrás: Linga.org

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑