Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 02. 07.

Több ezer légicsapást hajtott végre az USA a Közel-Keleten titokban

2017. 02. 07.

A The Military Times újság egy vasárnap megjelentetett cikkében felfedte, hogy az amerikai haderő az elmúlt években a Közel-Keleten végrehajtott halálos légicsapások ezreit „felejtette el” nyilvánosságra hozni.

Az orosz Sputniknews értesülései szerint körülbelül 6000 légicsapásról nem készült jelentés, ezek zömét Irakban és Szíriában hajtották végre, de Afganisztánban sem mindenről készült hivatalos jelentés, itt 456 támadásról nem tudhattunk eddig.

Az The Military Times jelentése szerint, melyet vasárnap tettek közzé, az Egyesült Államok Légiereje nagyjából 23 740 légitámadást hajtott végre 2016-ban, mindeközben azonban az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma „csupán” 17 861 légicsapásról tud – legalábbis hivatalosan. Ez utóbbi számot számtalanszor feltüntették a médiában, ahányszor csak szóba került az Iszlám Állami, illetve az al-Kaida terrorszervezetek ellen folyó harc témája.

Akár az is lehet, hogy az összes amerikai jelentés hamis adatokkal operál

A katonai újság, mely információit kongresszusi forrásokból, Amerika szövetségeseitől, katonai elemzőktől, akadémiai kutatoktól, a médiából, valamint független, hírszerzéssel foglalkozó szervezetektől nyeri, arról ír, hogy innentől semmit sem tudhatunk arról, hogy mely amerikai jelentések tartalmaznak valós adatokat.

„A hatalmas szakadék [a hivatalos és valós adatok között] súlyos kétségeket ébreszt az Iszlám Állammal, al-Kaidával és a tálibokkal szemben elért eredményekről szóló jelentések átláthatóságát illetően, és arra indít, hogy megkérdőjelezzük az összes egyéb védelmi minisztérium által közzétett dokumentumban szereplő adatok mindegyikét, a kiadásoktól a veszteségek számáig.”

ah-64 apache

AH-64 Apache helikopter gyakorlatozás közben (Fotó: Pinterest)

Pénzügyi okai lehetnek a titkolózásnak

Az orosz Ria Novoszty politikai elemzője, Alexander Krolenko arról beszélt, hogy szinte biztos, hogy pénzügyi indítékai vannak annak, hogy az USA ilyen mértékben titkolt el adatokat a nyilvánosság elől. Minden egyes légicsapás ugyanis igen súlyos összegeket emészt fel: az Apache helikopterek által hordozott Hellfire rakéták például 99 600 amerikai dollárba kerülnek egységenként.

Ugyanakkor, az eltitkolt légicsapások különféle üzletelésekre is lehetőséget adnak szerinte:

„Ha a rakéták minden feljegyzés nélkül vannak használva, a helyi parancsnokság esetenként kísértést érezhet, hogy egy halom olyan amerikai muníciót, melyre nagy a kereslet, eladjon a közel-keleti illetve afrikai szövetségeseinek a kölcsönös haszon érdekében, minden túlzott formalitás nélkül.”

Fontos az is, hogy nem csak a költségek, de a veszteségek is el lettek titkolva, így az ezen légicsapások esetleges civil áldozatairól sem készülnek feljegyzések, őket, ha vannak ilyenek (és miért ne lennének?), egyszerűen „elfelejtik”.

500 millió dollár hamis PR-kampányra

Egy amerikai oknyomozó szervezet, az Oknyomozó Újságírói Hivatal olyan adatokat hozott nyilvánosságra, melyek szerint több száz millió dollárt költött az Egyesült Államok hamis propagandára az elmúlt években.

Ezen program keretében például számos hamis al-Kaida videót készítettek, melyek úgy néztek ki, mintha a terrorszervezetek hírcsatornái készítették volna őket, majd közzétették őket a közel-keleti hírhálózatokon. Az ilyen jellegű tevékenységek főleg Irakban zajlottak.

A propagandavideókat David Patreaus tábornok személyesen hagyta jóvá, de bizonyos esetben megesett, hogy egyenesen a Fehér Házból érkeztek propagandaanyagok.

Hogy megérthessük, mekkora mértékű is valójában az Amerika által vezetett információs háború mértéke, észben kell tartanunk, hogy csak 2006 és 2008 között negyven PR vállalat dolgozott a közel-keleti régióban Amerikának – s ez a szám azóta sem csökkent.

Az Egyesült Államok 2014 óta hajt végre légicsapásokat az Iszlám Állam ellen Szíria és Irak területén: előbbiben a nemzetközi szabályokat megsértve, ugyanis az ország legitim kormánya erre semmilyen engedélyt nem adott, s az ENSZ BT sem hatalmazta fel a tengerentúli nagyhatalmat a beavatkozásokra.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑