Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2019. 09. 29.

Több mint kilenc év börtönbüntetésre ítélték, mert elismerte az örmény népirtást

2019. 09. 29.

Canan Kaftancioglu a legnagyobb török ellenzéki párt, a szekuláris CHP (Köztársasági Néppárt) isztambuli szervezetének elnöke, jelenleg az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus az országban. Többek között abban is fontos szerepe volt, hogy az idei önkormányzati választásokon Isztambulban az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu nyert. Szeptember 6-án azonban a bíróság több mint kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, többek között az örmény népirtás elismerése miatt.

A CHP-t még maga Kemal Atatürk alapította, majd 1923 és 1946 között egypártrendszerben kormányozta az országot. Ekkor is csak azért engedélyezték ellenzéki pártok alapítását, mert ez volt az egyik feltétele annak, hogy Törökország csatlakozhasson NATO-hoz. 1950 után kormányra már csak egyszer kerültek, akkor is csak koalíciós partnerként. Erdogan 2002-es hatalomra jutása után, csak azért szerezték meg az ’anamuhalefet’, azaz főellenzék címet, mert ők voltak az egyetlen szekuláris párt a nacionalistákkal és konzervatívokkal teli parlamentben.

Az elmúlt közel két évtizedben nem tűnt úgy, hogy ők jelentenék az alternatívát Erdogan autoriter rendszerével szemben. A tavalyi választáson az államfői posztra meglepő módon nem a párt elnökét, Kemal Kilicdaroglut, hanem a nála jóval népszerűbb Muharrem Incét jelölték. Kilicdaroglu a tipikus kemalisták egyike, politikai pályafutása alatt sok botránya volt, a ’90-es években többek között neki köszönhetően omlott össze az egészségügy, Muharrem Ince azonban Yalova tartomány parlamenti képviselőjeként sokat bizonyított már.

Az államfői tisztséget ugyan nem szerezte meg a CHP, de a választások után rájöttek, hogy komolyabb változtatásokra lesz szükség a párton belül. Így az idei önkormányzati választásokra Kilicdaroglut már teljesen háttérbe szorították, a CHP két új arca Canan Kaftancioglu, a párt isztambuli szervezetének elnöke és Ekrem Imamoglu, az isztambuli főpolgármester-jelöltjük lett.

Kaftancioglu saját pártján belül is megosztó személy, a 2013-as Gezi parki tüntetések alkalmával, míg Kilicdaroglu óva intette a párt szavazóit, hogy részt vegyenek a tüntetéseken, Kaftancioglu ezzel nem foglalkozott, és büszkén vállalta, hogy minden nap kint volt a Gezi parkban. Török származása ellenére is nyíltan kurd barát. A közösségi médiában mindig őszintén kifejtette véleményét a napi politikával kapcsolatban, most pedig éppen ezért ítélték el.

Az ellene felhozott vádak a következők: nép lázítása, törökség megsértése, köztársasági elnök személyének megsértése, közfeladatot ellátó személy megsértése és végül terrorszervezet propagandájának terjesztése.
Melyek is voltak Kaftancioglu megnyilvánulásai, melyekért ennyire komoly büntetést kapott?

Megemlékezett például az örmény népirtásról, annak évfordulóján, miközben Törökországban az 1915-ös eseményeket mind a mai napig nem lehet népirtásnak nevezni, a hivatalos álláspont szerint ugyanis 1915-ben az Oszmán Birodalomban élő örmények fellázadtak a török uralom ellen, a hatóságok pedig csupán e lázadó örményeket gyűjtötték össze és szállították a Szíriai-sivatagba. Arról meg nem tehetnek, hogy az örmények nagy része nem bírta sokáig étlen-szomjan, vagyis az a másfél millió örmény áldozat csak amolyan járulékos veszteség volt.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑