Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 08. 05.

Több száz terrorista várja Európában a gyilkos parancsot az Iszlám Államtól

2016. 08. 05.

 Egy az Iszlám Állam által terroristává kiképzett harcos nyilatkozott a The New York Times című lapnak arról, milyen tervei vannak az Európából Szíriába érkezettekkel a terrorszervezetnek, miként épül fel az ISIS, és milyen kiképzést kapnak a potenciális dzsihadisták.

Harry Sarfo Németországból indult el Szíriába, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozva harcoljon, írja cikkében a The New York Times.

A Brémából kezdődő négynapos utat követően azonban arra kérte őt az Iszlám Állam maszkos ügynöke, hogy a kiképzést követően utazzon vissza Európába, és ott kövessen el terrorakciókat.

Sarfo szerint több száz terroristát már sikeresen Európába csempészett az Iszlám Állam, többek között Ausztria, Németország, Spanyolország területére, de vannak Libanonban, Tunéziában, Bangladesben, Indonéziában és Malajziában is. Elmondása szerint ezek az ügynökök csak a parancsra várnak, hogy európai, vagy helyi embereket támadjanak.

Egy az IÁ dzsihadistáival való beszélgetés során megkérdezte, hogy Franciaországba is kell-e ember, de ők felnevettek, „Franciaország nem probléma a számunkra” – válaszolták még a 2015-ös párizsi merényletek előtt fél évvel.

Terroristákat kerestet

Németországba viszont kimondottan kerestek embereket, így került a képbe Sarfo és egy barátja. Németországon kívül Nagy-Britannia volt az az ország, ahová nagyon szerettek volna még terrorista kapcsolatokat keresni.

Sarfo az Iszlám Állam zászlaját viszi a terrorszervezet által közzétett propagandavideóban

Az Iszlám Állam speciális rendőrsége, az EMNI foglalkozik az újoncok kiképzésével, akiket aztán megpróbálnak visszaküldeni Európába. A fedősztori szerint dél-törökországi tengerparti üdülésen vesz részt a későbbi terrorista, akinek még a szállását, és a repülőjegyét is kifizetik, hogy hiteles legyen a mese.

A Németországban börtönben, magánzárkában ülő Sarfo korábban egy radikális tanokat hirdető mecsetbe járt Brémában és egy komolyabb áruházi rablás miatt ismert volt a rendőrség előtt is.

Bár az Iszlám Állam kézlevágással is bünteti a lopást, a beszervezett terroristák esetében örülnek annak, ha bűnöző akar csatlakozni hozzájuk, főleg, ha van kiterjedt alvilági kapcsolatrendszere, ez az okiratok hamisításnál és a fegyverek beszerzésénél is segítséget jelent a számukra.

A kiképzés

Harry Sarfo részletesen beszélt a kiképzésről, melynek első lépcsőjeként részletesen kikérdezik és megvizsgálják őket, milyen egészségi, fizikai állapotban vannak. Ezután egy sivatagi barlangban, jelentős étel- és italmegvonás közepette kell fizikai erőpróbákat teljesíteniük, fegyverhasználatot tanulnak. Akik nem bírják a tempót, azokat komoly büntetéseknek teszik ki, amelyek már a kínzás kategóriájába esnek.

Az Európába visszaküldött terroristákkal közvetlen kapcsolatot tart a korábban említett EMNI, ahonnan akármikor beindíthatják a tőlük sok száz kilométerre lévő helyszínen a támadást.

Elsősorban azokat részesítik előnyben, akik nemrégiben lettek muszlimok, vagy mostanában „radikalizálódtak”, ők még ismeretlenek a nyugati titkosszolgálatok előtt.

Visszaszökött a német börtönbe

Sarfo szerepel az IÁ egyik propagandavideójában is, amelyen egy tömeges kivégzést látható, ez azonban nem nyerte el a tetszését, túlságosan mesterkélt volt számára. Ezenkívül a próbákat nem bírókkal szembeni kegyetlenkedés sem tetszett a visszakozó terroristának, aki visszaszökött Törökországba, majd Németországban tartóztatták le a brémai repülőtéren, azóta hároméves börtönbüntetését tölti.

A lap kommentárjában hozzáteszi, nagyon könnyen lehet, hogy hiteles a beszámoló, amit európai titkosszolgálati jelentések is alátámasztanak szerintük.

Magyar Idők

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑