Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2019. 01. 26.

Többen meghaltak és megsérültek tüntetéseken a Gázai övezet határánál

2019. 01. 26.

Két palesztin tüntető meghalt, és többtucatnyi megsebesült a szokásos pénteki tüntetés során izraeli katonákkal vívott összetűzésben a Gázai övezet izraeli határánál, illetve Ciszjordániában – jelentette az izraeli média.

Az övezetnél a határkerítés egyik oldalán Avív Kochávi izraeli vezérkari főnök, a másik oldalon pedig Iszmail Haníje, a Gázát uraló Hamász radikális iszlamista szervezet vezetője figyelte és irányította az eseményeket.

A pénteki muzulmán ima végeztével mintegy tízezren vonultak az övezet belsejéből az izraeli határ öt pontjához, ahol parittyáztak, és kézigránátokat, robbanóeszközöket dobáltak a kerítés túloldalán állomásozó izraeli katonák felé, valamint gumiabroncsokat égettek, hogy a füstben ne tudják megcélozni őket a mesterlövészek.

Az izraeli katonák tömegoszlató fegyverek bevetésével, időnként pedig éles lövedékekkel próbálták megakadályozni, hogy az erőszakos demonstrálók kárt okozzanak a határlétesítményekben vagy bennük. A zavargásokban Rafahnál életét vesztette egy húsz év körüli gázai fiatal, és a katonai rádió beszámolója szerint mintegy huszonöt palesztin megsebesült. A tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna esti híradója szerint a Hamász bosszút ígért.

Ciszjordániában, a Rámalláhtól keletre fekvő Szilvádnál is meghalt egy tizenhat éves palesztin fiatal, amikor a katonák az úton elhaladó izraeli autókat kövekkel dobáló három palesztinra lőttek.

Ezen a pénteken a szokásosnál is nagyobb feszültség előzte meg a pénteki muzulmán pihenőnapot, ugyanis Katar hiába küldött immáron harmadszor – a fizetést megtagadó ciszjordániai Palesztin Hatóság helyett – húszmillió dollárnyi készpénzt a Gázai övezetbe, Izrael azt a feltételt támasztotta, hogy az ENSZ ellenőrizze a kifizetéseket.

Csütörtökön Jeruzsálem beleegyezett a bőröndökben érkező készpénz átadásába, de ekkor meg a Hamász makacsolta meg magát, és bejelentette, hogy már nem tart rá igényt. Végül pénteken egyezség született, hogy a pénzt az ENSZ helyi csatornáin keresztül humanitárius célokra, segélyekre fogják költeni, illetve munkahelyeket teremtő beruházásokra fogják felhasználni.

A Palesztin Hatóság néhány hónapja megtagadta a neki Izrael által átutalt vámbevételekből a gázai köztisztviselők, tanárok, állami alkalmazottak bérének kifizetését, mert az övezetben elvesztette befolyását a Hamász 2007-es hatalomátvétele óta, és a pénz visszatartásával kívánta erősíteni, visszaszerezni befolyását.

A fizetések elmaradása miatt az övezetben humanitárius katasztrófa fenyegetett, és Katar felajánlotta a számára nem jelentős összeg átadását a Palesztin Hatóság helyett, és korábban kétszer már le is szállította a pénzt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑