Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2018. 08. 05.

Többezer éves történetek éledtek újjá Cipruson

2018. 08. 05.

A Nemzetközi Ókori Görög Drámafesztivált minden évben megrendezik Cipruson. Évről évre teátrumok tucatjai versengenek azért, hogy beválogassák őket a neves mustra programjába. Idén hét társulat érkezett, görög, erdélyi, grúz és ciprusi színházcsinálók előadásait lehet látni a szigeten, ahol az autentikus játszóhely egyedülálló élményt nyújt a nézőnek.

Az észak-görögországból érkezett színház próbáján járunk, a csapat este a római kori szabadtéri színházban, a kurioni arénában adja elő Euripidész Oresztész című drámáját.

„Ez a fesztivál az egyetlen, ahol ókori görög előadásokat lehet látni. Nemcsak helyi alkotók produkciói fordulnak meg itt, hanem a világ minden tájáról érkeznek művészek. Az elmúlt években a fesztivál nőtt, és fejlődött. A néző számának növekedése ehhez nagyban hozzájárult, ahogyan az a tény is, hogy a rendezvény megkapta az Európai Fesztiválok Szövetségének (EFFE) minősítését, vagyis helyi fesztiválból európai fesztiváli rangra emelkedett” – mondta Krisztosz Georgiu, a Nemzetközi Színházi Intézet ciprusi központjának igazgatója.

A kurioni színház állandó szemtanúja a sziget multikulturális múltjának. Átélte a hellén, az arab, az asszír, a perzsa és végül a római inváziót. A tengerre néző, 3500 fő befogadására alkalmas színház Kr. e. a 2. században épült, de mai formáját a 2. században alakították ki.

A görög társulat Oresztész-előadása modern díszletek közé helyezi az emberöltőkön átívelő bosszúk sorozatát elbeszélő antik történetet. A színrevitel formabontó módja az észak-görög társulat művészeti igazgatójának ötlete volt:

“Ez a mű mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy szembenézzen azzal, ami ma körülvesz bennünket. A darab Oresztészről és Elektráról szól. Hat nappal vagyunk Klütaimnésztra halála után, akit gyermekei öltek meg. Oresztészt, Elektrát és Püladészt Argosz népe halállal sújtja. A hangsúly a testvéri szereteten, a barátságon és az állam válságán van. A felébredni nem akaró társadalomnak óriási a felelőssége. A fiatalságnak kell megtalálni az igazát” – magyarázta Jannisz Anasztaszakisz.

Euripidész drámája különleges mű. Eltérően a többi görög színműtől, nem a palota bejáratánál, hanem a palota és a város közötti senkiföldjén játszódik. Különleges benne az is, hogy az írói triász utolsó nagy szerzője megkérdőjelezi az istenek mindenhatóságát, ahogyan szereplői extrém nyíltsággal fordulnak szembe az Olümposszal.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑