Cadmus fordítás Cadmus
Ciprus

2018. 08. 05.

Többezer éves történetek éledtek újjá Cipruson

A Nemzetközi Ókori Görög Drámafesztivált minden évben megrendezik Cipruson. Évről évre teátrumok tucatjai versengenek azért, hogy beválogassák őket a neves mustra programjába. Idén hét társulat érkezett, görög, erdélyi, grúz és ciprusi színházcsinálók előadásait lehet látni a szigeten, ahol az autentikus játszóhely egyedülálló élményt nyújt a nézőnek.

Az észak-görögországból érkezett színház próbáján járunk, a csapat este a római kori szabadtéri színházban, a kurioni arénában adja elő Euripidész Oresztész című drámáját.

„Ez a fesztivál az egyetlen, ahol ókori görög előadásokat lehet látni. Nemcsak helyi alkotók produkciói fordulnak meg itt, hanem a világ minden tájáról érkeznek művészek. Az elmúlt években a fesztivál nőtt, és fejlődött. A néző számának növekedése ehhez nagyban hozzájárult, ahogyan az a tény is, hogy a rendezvény megkapta az Európai Fesztiválok Szövetségének (EFFE) minősítését, vagyis helyi fesztiválból európai fesztiváli rangra emelkedett” – mondta Krisztosz Georgiu, a Nemzetközi Színházi Intézet ciprusi központjának igazgatója.

A kurioni színház állandó szemtanúja a sziget multikulturális múltjának. Átélte a hellén, az arab, az asszír, a perzsa és végül a római inváziót. A tengerre néző, 3500 fő befogadására alkalmas színház Kr. e. a 2. században épült, de mai formáját a 2. században alakították ki.

A görög társulat Oresztész-előadása modern díszletek közé helyezi az emberöltőkön átívelő bosszúk sorozatát elbeszélő antik történetet. A színrevitel formabontó módja az észak-görög társulat művészeti igazgatójának ötlete volt:

“Ez a mű mindannyiunk számára lehetővé teszi, hogy szembenézzen azzal, ami ma körülvesz bennünket. A darab Oresztészről és Elektráról szól. Hat nappal vagyunk Klütaimnésztra halála után, akit gyermekei öltek meg. Oresztészt, Elektrát és Püladészt Argosz népe halállal sújtja. A hangsúly a testvéri szereteten, a barátságon és az állam válságán van. A felébredni nem akaró társadalomnak óriási a felelőssége. A fiatalságnak kell megtalálni az igazát” – magyarázta Jannisz Anasztaszakisz.

Euripidész drámája különleges mű. Eltérően a többi görög színműtől, nem a palota bejáratánál, hanem a palota és a város közötti senkiföldjén játszódik. Különleges benne az is, hogy az írói triász utolsó nagy szerzője megkérdőjelezi az istenek mindenhatóságát, ahogyan szereplői extrém nyíltsággal fordulnak szembe az Olümposszal.

Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑