Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2017. 10. 27.

Többfrontos tiltakozás egy halálbüntetés ellen

2017. 10. 27.

Svédország és számos nemzetközi jogvédő szervezet tiltakozott az ellen, hogy Irán halálra ítélt egy iráni férfit Izraelnek történő kémkedés vádjával. Teherán szerint a vádlott közvetlenül kapcsolatba hozható iráni atomtudósok rendkívül gyanús halálával, az Amnesty International viszont jogszerűtlen tárgyalást és kínzást lát az ítélet mögött.

A megvádolt férfi Ahmadreza Dzsalili iráni állampolgár, de évek óta Svédországban él, a Karolinska Intézetnél előadó. Az orvost azzal vádolták Iránban, hogy ezt az említett pozíciót nem véletlenül lelte meg, hanem a svédországi letelepedési papírért és pénzért egy listát adott át Izraelnek azokról az atomtudósokról, akik részt vettek az iráni nukleáris programban.

IRÁN IZRAELT SEJTI A SVÉDORSZÁGBAN LETELEPEDŐ ORVOS MÖGÖTT

A listán állítólag harminc név szerepelt lakcímmel, elérhetőséggel és további információkkal, és közülük ketten – Maszúd Ali Mohammadi és Madzsid Sahriari – furcsa körülmények között meghaltak. Mohammadit távirányítású bomba ölte meg otthona közelében 2010-ben, az iráni vizsgálat szerint az izrae­li titkosszolgálat végzett vele. Sahriari autójának oldalsó ablakára menet közben rögzített egy motoros egy robbanószerkezetet néhány hónappal később, az ő halálát is politikai hátterűnek találta Irán.

Két év múlva az iráni média beszámolt egy 24 éves fiatalember felakasztásáról, akit a bíróság bűnösnek talált Mohammadi megölésében és az izraeliekkel való együttműködésben. Dzsalili tavaly áprilisban járt Iránban, akkor tartóztatták le kémkedés vádjával, felesége szerint kínzással csikarták ki belőle a vallomást, és választott hazája is hivatalosan tiltakozott a halálbüntetés ellen, légből kapottnak nevezve a vádakat.

Bár természetesen egyetlen ország sem ismerné el, hogy kémkedik a másik területén, köztudott, hogy Izrael nem nézte jó szemmel az iráni nukleáris fejlesztéseket, és számos alkalommal hangoztatta: nem engedheti meg, hogy az iszlám köztársaság atomfegyvert hozzon létre.

Teherán pedig többször kijelentette, hogy Izraelt eltörli a föld színéről. Ennek alapján minden bizonnyal mindkét országnak vannak ügynökei a másik országban, jelentések szerint az izraeliek erőteljesen támaszkodnak azokra, akik Iránból költöztek egykoron Izrael­be, így kiválóan beszélnek fárszi nyelven.

A hírszerzők munkájának sajátossága, hogy az iráni származású izraeliek egy részét Irán is megpróbálta rávenni, hogy kémkedjen új hazájában az óhaza javára. Elemzők szerint azonban az irániak nemigen tudtak beférkőzni Izraelbe. Legutóbb egy iráni származású, belga útlevéllel utazó üzletembert tartóztattak le 2012-ben, amiért Irán számára kémkedett, ő hétéves börtönbüntetést kapott tevékenységéért.

Magyar Idők Online – Sitkei Levente

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑