Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 10. 25.

Tony Blair elismerte hibásan avatkoztak be a Közel-keleti országok belügyeibe

2015. 10. 25.

A volt brit miniszterelnök tegnap nyilvánosan bocsánatot kért az Egyesült Államok szerepvállalásáért az Iszlám Állam felemelkedésében és az elhibázott politikáért Irakban, Szíriában és Líbiában.

blair kadhafi

Blair és Kadhafi

Blair a CNN televíziónak adott interjúban elismerte, hogy sajnálja a történteket.

Az egykori miniszterelnök elnézést kért az iraki háborúért és Saddam Hussein eltávolításáért. A brit politikus elismerte, hogy „rossz” hírszerzési információkra alapozva támadták meg Irakot, és döntötték meg a elnök hatalamát.

Egykori miniszterelnökként az interjú során, azt mondta: „Sajnálom!”

Tony Blair elnézést kért az iraki háborúért és Saddam Hussein eltávolításáért. Elismerte, hogy rossz hírszerzési információkra alapozva rohanták le Irakot és döntötték meg az elnököt.

“Sajnálom, hogy rossz döntéseket hoztunk, sajnálom a hibákat, amiket a tervezés során ejtettünk és sajnálom, hogy rosszul mértük fel a következményeket, melyek az iraki rezsim elmozdításával jártak” – magyarázta Blair, aki szerint az iraki háború utáni káosz következményeként bukkanhatott fel több terrorszervezet köztük az Iszlám Állam.

blair assad

Blair és Assad

“Beavatkoztunk és csapatokat küldtünk Irakba hibásan. Beavatkoztunk, de csapatokat már nem küldtünk Líbiába hibásan. Beavatkoztunk és rezsim-váltást akartunk Szíriában hibásan! Ugyanazokat a hibákat követtük el sorozatban.” – folytatta megbánva tették a brit politikus.

Az interjú során a volt miniszterelnököt azzal is megvádolták, hogy az iraki háború alatt Amerika engedelmes kiszolgálójaként viselkedett. A vádakat egy bizonyos 2002-ben dokumentált diplomáciai anyag kiszivárgása adhat alapot. Amiben Tony Blair ígéretet tett az amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Királyság visszatér az iraki konfliktusba, miközben a nyilvánosság előtt a diplomáciai megoldást javasolta.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑